ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Το ύφος της επιστολής του Σάναχαν δεν ταιριάζει με το πνεύμα της συμμαχίας

Ακάρ: Το ύφος της επιστολής του Σάναχαν δεν ταιριάζει με το πνεύμα της συμμαχίας
(Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

«Το ύφος της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν προς την Τουρκία στις 6 Ιουνίου δεν ταιριάζει με το πνεύμα της συμμαχίας»: αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα ετοιμάζει την απάντησή της για τους S-400 και θα την επιδώσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Όπως είναι γνωστό έλαβα μια επιστολή από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Σε σχέση με το ύφος διατηρούμε κι εμείς την ίδια ευαισθησία όπως και η κοινή γνώμη. Αν και στην επιστολή εκφράζεται η προσδοκία των προβλήματα να επιλυθούν στο πλαίσιο του στρατηγικού συνεταιρισμού με τρόπο που να διατηρείται η συνεργασία περιεκτικής ασφάλειας, είδαμε από την πρώτη στιγμή ότι το ύφος δεν ταιριάζει με το πνεύμα της συμμαχίας. Γίνονται οι απαραίτητες εργασίες για αυτό και ετοιμάζουμε την απαραίτητη απάντηση. Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στους ιδίους την απάντηση αυτή. Ο συντονισμός ενδιαφερόμενων θεσμών και ιδρυμάτων μας για αυτό το θέμα συνεχίζεται. Επιπλέον στο τέλος αυτού του μήνα υπάρχει Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κι εκεί θα συναντηθούμε με τον Υπουργό των ΗΠΑ» είπε ο κ. Ακάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από το Αζερμπαϊτζάν όπου βρίσκεται για την τριμερή των Υπουργών Άμυνας Γεωργίας - Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας.

Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός, αύριο θα έχει και μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

«Σε αυτή την τηλεφωνική μας επαφή και στις άλλες μας επαφές θέσαμε και θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα αιτήματα της Τουρκικής Δημοκρατίας, τις γνωστές απόψεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στις επαφές που θα κάνουμε, είτε είναι επιστολή, είτε είναι κατ’ ιδίαν συνάντηση θα συνεχίσουμε να θέτουμε τις γνωστές μας απόψεις στο τραπέζι καθαρά. Και από δω και πέρα θα συνεχίσουμε την ίδια στάση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως μέχρι σήμερα, η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της:

«Μέχρι σήμερα δεν τέθηκε κανένα θέμα παραπόνου. Επομένως αναμένουμε και εμείς από τους συνομιλητές μας με τον ίδιο τρόπο να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους».

Έκτακτο υπουργικό υπό τον Ερντογάν την Πέμπτη

Με τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον να βρίσκονται στο ναδίρ και η Τουρκία δέχεται ομαδικά «πυρά» για τη στάση της για τους S-400, την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Sabah, στο «μενού» του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν «εθνικά και διεθνή θέματα» -από την αγορά των ρωσικών S-400 μέχρι και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ωστόσο, τη συζήτηση αναμένεται να μονοπωλήσει η αγορά των ρωσικών S-400 και οι «κλυδωνισμοί» που έχουν προκληθεί στο διεθνές πολιτικό τοπίο. Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το «μπλόκο» των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των πιλότων της στο πρόγραμμα F-35.

Η κυβέρνηση Τραμπ, έχει καταστήσει σαφές πως η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις εάν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος και οι υπουργοί της κυβέρνησής του διαμηνύουν σχεδόν καθημερινά πως η αγορά των S-400 έχει πλέον κλείσει και δεν μπορεί να αναστραφεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ