ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ έκανε «απαγορευμένη» επίδειξη F-35 στον Ντούντα και μετά του πούλησε 30 μαχητικά

Ο Τραμπ έκανε «απαγορευμένη» επίδειξη F-35 στον Ντούντα και μετά του πούλησε 30 μαχητικά
AP Photo/Alex Brandon

Καθώς δεν ήταν εφικτό ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα να κάνει μια βόλτα με ένα αμερικανικό μαχητικό F-35, ο Αμερικανός ομόλογός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, φρόντισε να τον... αποζημιώσει με μια επίδειξη: έβαλε ένα από τα πανάκριβα αεροσκάφη να πετάξει πάνω από τον Λευκό Οίκο για να το δει ο καλεσμένος του, ο οποίος μετά αγόρασε 30!

Η πολωνική κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει μερικές δεκάδες μαχητικά και ο Τραμπ οδήγησε τον Ντούντα και τις συζύγους τους έξω από τον Λευκό Οίκο για να δουν όλοι μαζί ένα F-35 να πετά πάνω από την προεδρική κατοικία, να κάνει στροφή γύρω από τον οβελίσκο στο Μνημείο του Ουάσινγκτον και να επιστρέφει για ένα δεύτερο πέρασμα πάνω από τον Νότιο Κήπο.

Ο θόρυβος του αεροσκάφους αντήχησε σε όλο το κέντρο της πόλης και αιφνιδίασε τους περαστικούς που έστρεψαν τα μάτια στον ουρανό για να δουν τη σπάνια πτήση, σε μια περιοχή όπου απαγορεύεται να προσεγγίσουν αεροπλάνα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε με τους δύο ηγέτες, ο Τραμπ χαρακτήρισε την επίδειξη εντυπωσιακή. «Σχεδόν σταμάτησε ενώ βρισκόταν πάνω από τον Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και η Πολωνία υπέγραψαν μια κοινή διακήρυξη για την αμυντική συνεργασία τους. «Όπως αποσαφηνίζει ξεκάθαρα αυτή η διακήρυξη ΗΠΑ και Πολωνία δεν δεσμεύονται μόνο από μια στρατηγική εταιρική σχέση αλλά από τις βαθιές κοινές αξίες τους, τους κοινούς στόχους και την πολύ ισχυρή και διαρκή φιλία τους», είπε ο Τραμπ.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την αγορά περίπου 30 μαχητικών F-35 νέας γενιάς από την Πολωνία.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών των δύο ηγετών, ο Τραμπ είπε ότι θα συζητήσουν θέματα εμπορίου αλλά και ζητήματα που αφορούν το NATO. Πρόσθεσε ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στην Πολωνία περίπου 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σήμερα σταθμεύουν στη Γερμανία, όμως ακόμη δεν έχει λάβει την οριστική απόφασή του.

Ο Ντούντα έχει δηλώσει ότι εντός της εβδομάδας πρόκειται να παρουσιάσει μια συμφωνία για την ενίσχυση της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας στη χώρα του.

«Γιορτάζουμε την αγορά από την Πολωνία πολλών αεροσκαφών F-35», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή θα επισκεφθεί τη χώρα αυτή, όμως ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού του.

Τι είπε ο Τραμπ για την εμπορική διαμάχη με την Κίνα

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι έχει «την αίσθηση» πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, απείλησε, ωστόσο, για μία ακόμη φορά ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε βάρος των κινεζικών προϊόντων, στην αντίθετη περίπτωση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε, επιπλέον, την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Έχω την αίσθηση ότι θα κλείσουμε συμφωνία με την Κίνα» σημείωσε ο Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας στα τέλη Ιουλίου στην Ιαπωνία στο περιθώριο της Συνόδου της G20 για να συζητήσουν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Στο μεταξύ, ο μεγιστάνας σημείωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι διαδηλωτές, που έχουν βγει στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που αφορά εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, θα βρουν μια «λύση» με το Πεκίνο.

«Πρόκειται για γιγαντιαίες διαδηλώσεις» τόνισε ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο. «Κατανοώ τους λόγους των διαδηλώσεων. Όμως, είμαι βέβαιος ότι θα βρουν μια λύση, ελπίζω ότι θα μπορέσουν να βρουν μια λύση με την Κίνα» επισήμανε.

«Θέλω να συναντηθώ με τον Πούτιν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα ότι προτίθεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην σύνοδο κορυφής της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν έχει εκ μέρους των ΗΠΑ την επιβεβαίωση για την πρόθεση του Τράμπ να συναντηθεί με τον Πούτιν στην σύνοδο κορυφής της G20.

Εξετάζει νέες κυρώσεις

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τη Γερμανία για την εξάρτησή της από τους ρωσικόυς ενεργειακούς πόρους.

Ο υπό κατασκευή αγωγός Nord Stream 2, μήκους 1.225 χιλιομέτρων, έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς οι ανατολικές και οι βαλτικές χώρες θεωρούν ότι εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα ενώ εκείνες της βόρειας Ευρώπης και ιδίως η Γερμανία προβάλουν τα οικονομικά οφέλη του.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι είπε τον περασμένο μήνα ότι "στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον" πρόκειται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σκληρές κυρώσεις και περιορισμούς στις εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στο σχέδιο αυτό.

«Δεν βιάζομαι να κάνω συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Ντούντα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι «δεν βιάζεται» να κάνει μια συμφωνία, θα υποχρεώσει τη χώρα να αποξηλώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και επέμεινε ότι έχει μια θετική σχέση, όπως την αποκαλεί, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Πιστεύω ότι θα τα πάμε πολύ καλά με την Βόρεια Κορέα κάποια στιγμή στο μέλλον. Δεν βιάζομαι. Οι κυρώσεις υπάρχουν», είπε.

Παράλληλα, με τις εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο, ανέφερε ότι δεν έχει συγκεκριμένη προσθεσμία να συνάψει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα που θα επιτρέψει στο Πεκίνο να αποφύγει την επιβολή 25% δασμών σε εξαγωγές στις ΗΠΑ αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα τη βρούμε την προθεσμία», σημείωσε, λέγοντας ότι πιστεύει ότι θα καταλήξει σε μια συμφωνία με την Κίνα.

Όπως δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, η Κίνα βοηθάει τις ΗΠΑ αρκετά με την Βόρεια Κορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ