ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό

Ιαπωνία: Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της νομαρχίας Γιαμαγκάτα, στη βορειοδυτική Ιαπωνία, αναγκάζοντας τις αρχές να εκδώσουν προειδοποίηση για τσουνάμι.

 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 βαθμών.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 10.22 τοπική ώρα (16.22 ώρα Ελλάδας) με εστιακό βάθος στα 10 χλμ.
Τσουνάμι ύψους έως κι ενός μέτρου αναμένεται να πλήξει τμήμα των βορειοδυτικών ακτών της νήσου Χονσού, τις επαρχίες Γιαμαγκάτα, Νιιγκάτα και Ισικάουα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

«Νιώθουμε ιδιαίτερα ισχυρούς μετασεισμούς» σχολίασε ένας παρουσιαστής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου NHK, το οποίο διέκοψε αμέσως το πρόγραμμά του για να μεταδώσει τις σχετικές πληροφορίες για τον σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της νήσου Χονσού, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τόκιο.

Το μέγεθος των μετασεισμών ξεπέρασε ακόμα και τους 6 βαθμούς.

Τα τηλεφωνικά κέντρα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης «έσπασαν», διαπιστώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αναφέρθηκαν διαρροές φυσικού αερίου, ενώ τρένα ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους, αναφέρει το NHK, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

«Είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν νέοι ισχυροί μετασεισμοί, να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση» επαναλάμβαναν οι σχολιαστές των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να βρίσκεται κανείς κοντά στις ακτές.

Η εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Kashiwazaki-Kariwa δεν επηρεάστηκε από το σεισμό και οι επτά αντιδραστήρες του έχουν ήδη κλείσει.

Ήρθη ο συναγερμός για τσουνάμι

Λίγο αργότερα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ήρε τον συναγερμό για τσουνάμι τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, τοπική ώρα, τον οποίο εξέδωσε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό.

Οι αρχές προχώρησαν στην άρση της προειδοποίησης στις 01.00 της Τετάρτης τοπική ώρα, περίπου 2,5 ώρες μετά τη σεισμική δόνηση που συγκλόνισε τη βόρεια και κεντρική Ιαπωνία, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές ή σοβαρούς τραυματισμούς, σύμφωνα με τις αρχές.

Από το σεισμό προκλήθηκε ένα μικρό τσουνάμι, λίγων εκατοστών, στις ακτές της Νιιγκάτα, ενώ κτίρια σείστηκαν και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περίπου 9000 κτίρια.

Ο σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), 6,8, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, είχε διάρκεια 20 δευτερολέπτων και προκάλεσε μια κατολίσθηση, με τους όγκους χώματος να κλείνουν έναν δρόμο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς ή πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός σημειώθηκε στις 10.22 τοπική ώρα σε βάθος 12 χλμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ