Δεν του αρέσουν οι καβγάδες, εμφανίζεται συμφιλιωτικός και προτιμά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την οθόνη της τηλεόρασης για την προεκλογική του εκστρατεία.

Έχοντας μία προσέγγιση που έρχεται σε αντίθεση με το πολωμένο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ελπίζει ότι θα επαναλάβει την Κυριακή τη νίκη της 31ης Μαρτίου που του έδωσε την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επικράτησε του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του ανθρώπου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η ψηφοφορία ακυρώθηκε υπό την πίεση της τουρκικής ηγεσίας. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης επιστρέφουν στις κάλπες για να ξαναεπιλέξουν τον δήμαρχό τους.

Ερντογάν: Το 1453 άρχισαν οι κατακτήσεις της καρδιάς μας, μην δώσουμε την Πόλη στους Έλληνες

Η καθαίρεση από το αξίωμα δεν χάλασε την ηρεμία του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κρατήθηκε μακριά από τις λεκτικές ακρότητες που συνήθως συνοδεύουν τις προεκλογικές εκστρατείες των τούρκων πολιτικών.

Υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, ξεπέρασε τον Γιλντιρίμ με λιγότερες από 13.000 ψήφους, πολύ μικρή διαφορά στην κλίμακα της τουρκικής μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ελέγχεται από τους ισλαμοσυντηρητικούς εδώ και 25 χρόνια.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ποντάρει πολύ στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, διότι η πόλη δίνει στον δήμαρχό της πολύ σημαντικούς πόρους και μία πρώτης τάξεως πολιτική πλατφόρμα.

Οι εκκλήσεις του για ενότητα, ο συγκρατημένος του τόνος και η αισιοδοξία του μπροστά σε κάθε δοκιμασία επέτρεψαν στον Εκρέμ Ιμάμογλου να κερδίσει τους ψηφοφόρους το Μάρτιο. Και ενόψει της νέας ψηφοφορίας αποφάσισε να διατηρήσει την συνταγή που του έφερε την νίκη.

«Δεν θέλω να αλλάξω προσωπικότητα. Στις 23 Ιουνίου θα δείξουμε σε ολόκληρη την Τουρκία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την δημοκρατία και τις κάλπες», υποστηρίζει.

Ο συναινετικός και ενωτικός του λόγος έχει οδηγήσει σε κολακευτικές συγκρίσεις με διάσημους πολιτικούς, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Όταν κοιτάζω τους ανθρώπους της Κωνσταντινούπολης, βλέπω ελπίδα. Ξέρετε τι είναι ελπίδα; Είναι να βλέπεις το φως ακόμη και μέσα στα ερέβη», είπε εκκινώντας την δεύτερη προεκλογική του εκστρατεία το Μάιο.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με τον Αντονι Σκίνερ της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft, ο χαμηλών τόνων λόγος του Εκρέμ Ιμάμογλου και το ιστορικό του ως ικανού διαχειριστή έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημοφιλία του.

«Από άγνωστο αουτσάιντερ πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο Ιμάμογλου έγινε σημαντικό πρόσωπο αναφοράς για τους ψηφοφόρους σε ολόκληρη την Τουρκία που δεν υποστηρίζουν το AKP», λέει ο αναλυτής.

Μπροστά στην αδυναμία να περάσει το μήνυμά του μέσω των μεγάλων μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από την εξουσία, ο Εκρέμ Ιμάμογλου επένδυσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξασφαλίζοντας ευρεία απήχηση.

«Οι υποστηρικτές μου με παρακολουθούν στην οθόνη που κρατούν στο χέρι», λέει για να υποβαθμίσει το γεγονός ότι σπανίως εμφανίζεται στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Ζιλάν Καρακούρτ είναι ο community manager του επιτελείου του Ιμάμογλου, δηλαδή ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τον ακολουθεί από εκδήλωση σε εκδήλωση για να βιντεοσκοπήσει και να ανεβάσει πλάνα online.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η μεγάλη μου δύναμη και τα διαχειριζόμαστε με αποτελεσματικό τρόπο από την αρχή», εξηγεί ο ίδιος προσθέτοντας ότι η δημοτικότητα του Εκρέμ Ιμάμογλου έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου.

Ο αριθμός των followers στο Twitter για παράδειγμα πέρασε από 350.000 σε 2,6 εκατομμύρια σήμερα.

Ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη προεκλογική εκστρατεία «είναι η μέρα με τη νύχτα», λέει.

Θετικά για την εικόνα του Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση που έδειξε απέναντι στις απόπειρες των πολιτικών του αντιπάλων και των μέσων ενημέρωσης να λερώσουν το όνομά του ισχυριζόμενοι ότι υποστηρίζεται από την Ελλάδα ή ακόμη ότι είναι Έλληνας καταγόμενος από την Μαύρη Θάλασσα.

«Το γεγονός ότι ο Ιμάμογλου απέφυγε να εμπλακεί σε μία βρώμικη καμπάνια δυσφήμησης του χρησιμεύει ως ατού και τον διαχωρίζει από τους άλλους πολιτικούς στην Τουρκία», σημειώνει ο Αντονι Σκίνερ.


Ανοίγει η ψαλίδα

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ του ποσοστού του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για το δήμο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Konda, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, το ποσοστό που προβλέπεται για τον Εκρέμ Ιμάμογλου είναι 54% και για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ 45%.

Διαβάστε επίσης