ΚΟΣΜΟΣ

ΕΛΚ και Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

ΕΛΚ και Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι πολιτικές οικογένειες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών καταδικάζουν τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με γραπτές δηλώσεις που εξέδωσαν κατά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις τους, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωση η πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να παύσει αμέσως τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει η δήλωση του ΕΛΚ.

Η πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους θεσμούς της ΕΕ και άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατήγγειλε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες της ομάδας του PES κάλεσαν την Τουρκία να υποστηρίξει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση στο ΕΛΚ είχε συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος μετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για τις επαφές και τις προσπάθειες ενόψει των αποψινών αποφάσεων του Συμβουλίου, καθώς και συντονισμός για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας και των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ κατά τη σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί εξέφρασαν «πλήρη αλληλεγγύη» στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με τις «τουρκικές προκλήσεις».

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», υπογράμμισε.

H ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναφέρει: «Στη συνάντηση καταγγείλαμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να συνεχίσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».

Η Ιρλανδία θα υποστηρίξει τη χρήση σκληρής γλώσσας στα συμπεράσματα για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας

Η Ιρλανδία θα υποστηρίξει τη χρήση σκληρής γλώσσας στα συμπεράσματα για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο Λέο Βαράντκαρ δήλωσε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου στην προηγούμενη συνάντηση «και τον διαβεβαίωσα ότι η Ιρλανδία θα υποστηρίξει την Κύπρο στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της, των χωρικών της υδάτων και θα υποστηρίξουμε να περιληφθεί σκληρή γλώσσα στα συμπεράσματά μας σήμερα, αναγνωρίζοντας ότι η κυριαρχία της Κύπρου και τα δικαιώματά της υποσκάπτονται από τη δράση της τουρκικής Κυβέρνησης, στης οποίας τις πράξεις αντιτιθέμεθα σθεναρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ