ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ σε Τουρκία: Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

ΕΕ σε Τουρκία: Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Η ΕΕ των 28 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναφέρει το σχέδιο απόφασης και καλωσορίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να πιέζουν την ΕΕ να λάβει μέτρα που θα στείλουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αποτροπής ενάντια στην προκλητικότητα και τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε σε έμπρακτη στήριξη της Λευκωσίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα που η Άγκυρα στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα έχει συνέπειες για τις παραβιάσεις της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο σχέδιο απόφασης οι 28 της ΕΕ αναφέρουν τα εξής:

«Όσον αφορά στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί όταν συζητηθεί από τους ηγέτες.

Μέτρα και κυρώσεις ζήτησε ο Τσίπρας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πως ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει σήμερα «δύο ξεκάθαρες αποφάσεις».

Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Δεύτερο, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Υπέρ της υποψηφιότητας Τίμερμανς

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κομματος. Στο πρώτο μέρος της Συνόδου συμμετείχαν αποκλειστικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με τον Τσίπρα να εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο Πρωθυπουργος κατέστησε επιπλέον σαφές ότι δεν μπορεί να βρεθεί κανένα πλαίσιο συναίνεσης για την υποψηφιότητα του Μάνφερτ Βέμπερ, η οποία διχάζει αντί να ενώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους προοδευτικούς ηγέτες της ΕΕ ένας υποψήφιος που έχει εκφραστεί με ακραίο τρόπο εναντίον χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και εναντίον των κοινών μας αξιών όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική σύγκλιση.

Τέλος ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τίμερμανς και το PES για τις δηλώσεις υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζήτησε τη συμπαράσταση των προοδευτικών ηγετών στην προσπάθειά του σήμερα να υπάρξει σαφής καταδίκη και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ εναντίον της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συναντήσεις με Μογκερίνι και Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και θέματα Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε στις Βρυξέλλες, για το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Η συνάντηση με την κα. Μογκερίνι έγινε στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Ο Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συζήτησαν και ποια μπορεί να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Με τον κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συζήτησαν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ