ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ξεκινά η «μάχη» μεταξύ Τζέρεμι Χαντ και Μπόρις Τζόνσον για τη Ντάουνινγκ Στριτ

Βρετανία: Ξεκινά η «μάχη» μεταξύ Τζέρεμι Χαντ και Μπόρις Τζόνσον για τη Ντάουνινγκ Στριτ
AP Photo//Matt Dunham, Frank Augstein

Και ο δύο ονειρεύονται τη Ντάουνινγκ Στριτ: ο πρώην και ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζονσον και Τζέρεμι Χαντ θα βρεθούν αντιμέτωποι σήμερα Σάββατο ενώπιον χιλιάδων μελών του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, από όπου θα ξεκινήσει η μάχη τους για την προεδρία του κόμματος.

Το πρώτο μιας σειράς δεκαέξι debate που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη Βρετανία πραγματοποιείται μία ημέρα πριν την τρίτη επέτειο του δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα για να αντικαταστήσει τη Τερέζα Μέι και να γίνει ο νέος επικεφαλής των Συντηρητικών και κατά συνέπεια της βρετανικής κυβέρνησης. Συγκέντρωσε περισσότερες από τις μισές ψήφους των συντηρητικών βουλευτών κατά την πέμπτη ψηφοφορία που διεξήχθη την Πέμπτη.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, παραδέχθηκε σε μήνυμά του στο Twitter ότι «είμαι το αουτσάιντερ». «Όμως στην πολιτική υπάρχουν εκπλήξεις», προειδοποίησε.

Αφού κέρδισαν τους συναδέλφους τους στο Ουέστμινστερ, οι δύο αντίπαλοι αναχώρησαν από το Λονδίνο για να περιοδεύσουν επί ένα μήνα στη Βρετανία και να κερδίσουν τα περίπου 160.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Αυτά θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Το όνομα του νικητή θα είναι γνωστό την εβδομάδα της 22ας Ιουλίου.

Και οι δύο άνδρες υπόσχονται να φέρουν σε πέρας την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και να πετύχουν εκεί που απέτυχε η Μέι, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει από τη βρετανική βουλή η πρόταση αποχώρησης που υπέγραψε με τις Βρυξέλλες.

Τζόνσον και Χαντ δεσμεύονται επίσης να ενώσουν τη χώρα, η οποία παραμένει διχασμένη μεταξύ όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit και όσων επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Τα κοινά σημεία των δύο όμως σταματούν εδώ, καθώς οι προσωπικότητες και οι προσεγγίσεις τους διαφέρουν.

Ο Χαντ είχε ταχθεί κατά του Brexit στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, όμως άλλαξε άποψη στο τέλος του 2017, μπροστά στην «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Αν εκλεγεί, σκοπεύει να διαπραγματευθεί τη συμφωνία αποχώρησης. Είναι διατεθειμένος να παρατείνει την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας, που έχει οριστεί στις 31 Οκτωβρίου, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεχθούν να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις. Όμως δηλώνει ότι προτίθεται να κλείσει την πόρτα της ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν αρνηθούν.

Για να πετύχει σε αυτή την αντιπαράθεση ο 52χρονος πρώην επιχειρηματίας προτάσσεις το ταλέντο του διαπραγματευτή και τη σοβαρότητά του μπροστά στις γκάφες και την υπερβολή του Τζόνσον.

Ο 55χρονος «ΜπόΤζο» εμφανίζεται ως αυτός που θα σώσει το Brexit. «Χρειάζονται κότσια και θάρρος» για να πετύχουμε το Brexit τονίζει ο Τζόνσον ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης της Βρετανίας.

Στόχος του; Η αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου, είτε επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία είτε όχι. Απειλεί να μην πληρώσει το τίμημα του διαζυγίου, ένα ποσό που εκτιμάται μεταξύ 40 και 45 δισεκατομμύρια ευρώ, και τονίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν σημαίνει την επαναφορά δασμών, κάτι που όμως διέψευσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η ΕΕ προειδοποίησε εξάλλου τους δύο υποψήφιους να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία αποχώρησης «δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ