ΚΟΣΜΟΣ

Colpo grosso: Ο fake Γάλλος υπουργός με τη μάσκα που έκλεψε… εκατομμύρια

Colpo grosso: Ο fake Γάλλος υπουργός με τη μάσκα που έκλεψε… εκατομμύρια
(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Η κλοπή ταυτότητας είναι ένα από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα εγκλήματα, ωστόσο, λίγες περιπτώσεις μπορούν να συγκριθούν με εκείνη του fake Γάλλου υπουργού με τη μάσκα σιλικόνης.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τη Γαλλία όταν αποκαλύφθηκε: από το 2015 και για δύο χρόνια, ένας ή περισσότερα άτομα, παρίσταναν τον τότε Γάλλο υπουργό Άμυνας Jean-Yves Le Drian και νυν υπουργό Εξωτερικών, αποσπώντας εκατομμύρια από τα θύματα που εξαπατούσαν.

Το ποσό το οποίο εκτιμάται ότι απέσπασε ο δράστης, ή οι δράστες, φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στα θύματα της απάτης περιλαμβάνονται αρκετοί πλούσιοι, ανάμεσά τους ο Aga Khan, ιδιοκτήτης των κρασιών Château Margaux .

Η απάτη ήταν απλή και συνάμα διεξοδικά επεξεργασμένη: Οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν μια μάσκα σιλικόνης και ένα γραφείο προσεκτικά διακοσμημένο, προκειμένου να ξεγελάσουν πλούσιους επιχειρηματίες, ακόμα και βουλευτές, οι οποίοι νόμιζαν ότι μιλούσαν με τον κ. Le Drian. Εκείνος που τον παρίστανε, τότε, τους ζητούσε χρήματα για να πληρώσει τα λύτρα για δημοσιογράφους που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή. Ορισμένοι μυρίζονταν την απάτη και τη γλίτωναν, ωστόσο κάποιοι το πίστευαν και έδιναν εκατομμύρια.

Στην αρχή οι συνομιλίες γίνονταν τηλεφωνικά, ωστόσο, για να γίνει πιο πιστευτό το πράγμα, άλλαξαν τη μέθοδό τους, συμπεριλαμβάνοντας βιντεοκλήσεις μέσω Skype –γι’αυτό και χρησιμοποιούσαν τη μάσκα και το γραφείο.

Καθώς η Γαλλία δεν πληρώνει επισήμως λύτρα σε απαγωγείς, ο ψεύτικος Le Drian διαβεβαίωνε ότι οι πληρωμές δεν θα μπορούσαν να εντοπιστούν και ζητούσε τα χρήματα να τοποθετούνται σε τράπεζα της Κίνας.

Η υπόθεση βρίσκεται σήμερα υπό δικαστική διερέυνηση στη Γαλλία και οι υποψίες των Αρχών επικεντρώνονται σε έναν απατεώνα με το όνομα Gilbert Chikli, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή στο Παρίσι. Ο Chikli συνελήφθη το 2017 στην Ουκρανία και εκδόθηκε στις γαλλικές Αρχές, όπου ήταν ήδη καταζητούμενος για απάτες. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για οργανωμένη απάτη και σφετερισμό ταυτότητας.

Το 2015 κρίθηκε ένοχος για εξαπάτηση οικονομικής φύσεως, γαλλικών εταιρειών, των οποίων παρίστανε ότι ήταν ο διευθυντής τους. Ωστόσο, τότε ζούσε στο Ισραήλ –τόπο καταγωγής του-, το οποίο δεν εκδίδει τους υπηκόους του.

Jean Yves Le Drian scam

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δράση του Chikli ως ψεύτικος υπουργός Άμυνας, ξεκίνησε λίγο μετά την καταδίκη του το 2015 και συνεχίστηκε ως το 2017. Η πρώτη του απάτη ήταν να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση της Τυνησίας, από την οποία ζητούσε να πληρώσει για έναν αριθμό ελικοπτέρων Tiger, για τα οποία στην πραγματικότητα δεν είχε δοθεί ποτέ εντολή παραγγελίας. Το συμβόλαιο αναγνωρίστηκε ως ψεύτικο μόλις την τελευταία στιγμή. Τότε, άλλαξε κατεύθυνση και στράφηκε σε «φίλους της Γαλλίας».

Τηλεφωνήματα έγιναν σε επικεφαλής εταιρειών και ηγέτες αφρικανικών κυβερνήσεων, ακόμα και σε εκκλησιαστικούς ηγέτες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος του Μπορντώ και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τον Φεβρουάριο, τρεις Γαλλο-Ισραηλινοί πολίτες συνελήφθησαν κοντά στο Τελ Αβίβ σε σχέση με την υπόθεση, ωστόσο, δεν είναι σαφές αν μιμούνταν τον Chikli ή ήταν συνεργοί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ