ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Θα συνεχίσει να κρατείται ο υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ

Τουρκία: Θα συνεχίσει να κρατείται ο υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ
AP Photo/Mehmet Guzel

Ο υπάλληλος του προξενείου των ΗΠΑ θα συνεχίσει να κρατείται στις τουρκικές φυλακές ενόσω η δίκη του με κατηγορίες για κατασκοπεία συνεχίζεται, όπως αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο.

Ο Μετίν Τοπούζ, Τούρκος πολίτης, που εργαζόταν ως σύνδεσμος ανάμεσα στις αμερικανικές αρχές και τη μονάδα κατά της διακίνησης ναρκωτικών της τουρκικής αστυνομίας στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κρατείται εδώ και 21 μήνες. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι δίκες πολιτών των ΗΠΑ και εργαζόμενων σε τοπικά προξενεία στην Τουρκία προκαλούν διαφωνίες μετά των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί επίσης λόγω της αγοράς από την Άγκυρα ρωσικών αμυντικών πυραύλων και διαφορών πολιτικής σχετικά με τη Συρία.

Οι πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα αύριο, Σάββατο, προκειμένου να συζητήσουν την αγορά από την Τουρκία αμυντικών πυραύλων S-400, οι οποίοι αναμένεται να παραδοθούν τον Ιούλιο.

Ο Τοπούζ κατηγορείται για κατασκοπεία και διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται από την Τουρκία ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως ο Τοπούζ είναι αθώος.

Κατηγορείται ότι είχε τακτικές επαφές με αξιωματούχους που ηγήθηκαν μιας έρευνας για διαφθορά το 2013 στην Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε «απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος» από το δίκτυο του Γκιουλέν. Ο Τοπούζ αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν αποφάσιζε εκείνος με ποιον θα ερχόταν σε επαφή μέσω της δουλειάς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ