ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από κατάρρευση τοίχων

Ινδία: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από κατάρρευση τοίχων
AP Photo/Rafiq Maqbool

Τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από κατάρρευση τοίχων στην Ινδία. Οι καταρρεύσεις έγιναν λόγω των καταρρακτωδών βροχών που έχουν φέρει οι μουσώνες.

Ένας τοίχος κατέρρευσε πάνω σε παράγκες στη Μάλαντ, δυτική φτωχή συνοικία της Μουμπάι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι, δήλωσε αξιωματικός της πυροσβεστικής.

«Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται», συμπλήρωσε ο αξιωματικός, «μέχρι στιγμής έχουμε διασώσει πάνω από εικοσιτέσσερις ανθρώπους».

Άλλοι τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τοίχος σε σχολείο της πόλης Καλγιάν, 42 χιλιόμετρα βόρεια από το Μουμπάι.

Στη πόλη Πιουν, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε ακόμη ένας τοίχος. Παρόμοιο περιστατικό το Σάββατο στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 15 ανθρώπους.

Στο Μουμπάι, στη δυτική πλευρά της Ινδίας, που μετρά περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους, εκδηλώνονται καταρρακτώδεις βροχές για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Η κατακρήμνιση έφθασε τα 300 χιλιοστά μέσα σε 24 ώρες κατά τόπους.

Η δραστηριότητα στην πόλη έχει σχεδόν παραλύσει. Οι αρχές κήρυξαν εκτάκτως τη σημερινή ημέρα αργία και ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Τα σχολεία έμειναν κλειστά και πτήσεις με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο του Μουμπάι εξετράπησαν.

Ο τοίχος που κατέρρευσε βρισκόταν σε φτωχοσυνοικία στο βόρειο και δυτικό τμήμα της πόλης. Σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζήσαντες στα συντρίμμια. Ένας αξιωματούχος είπε πως κατορθώθηκε να διασωθούν πάνω από 12 άνθρωποι.

Το Μουμπάι θέλει να μεταμορφωθεί σε παγκόσμιο κόμβο του χρηματοοικονομικού τομέα, όμως μεγάλα τμήματα της πόλης δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν όταν εκδηλώνονται οι βροχές των μουσώνων κάθε χρόνο, καθώς η εκτεταμένη και άναρχη δόμηση, οι συχνά φρακαρισμένοι από σκουπίδια αγωγοί της αποχέτευσης και οι ποταμοί τα καθιστούν ευάλωτα σε πλημμύρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ