ΚΟΣΜΟΣ

Εκβιασμός το κίνητρο δολοφονίας του κατασκόπου της MI6

Εκβιασμός το κίνητρο δολοφονίας του κατασκόπου της MI6
Τα κεντρικά γραφεία των Μυστικών Υπηρεσιών της Μ. Βρετανίας, στο Λονδίνο REUTERS/Peter Nicholls

Ο κατάσκοπος της MI6, Gareth Williams, του οποίου η σορός βρέθηκε σε ένα κόκκινο σάκο στο σπίτι του στο κέντρο του Λονδίνου, φέρεται να δολοφονήθηκε από Ρώσο εκτελεστή μετά την άρνηση του να γίνει διπλός πράκτορας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός πρώην αξιωματικού της KGB.

Ο απόστρατος ταγματάρχης, Boris Karpichkov, λέει ότι η πληροφόρηση του προέρχεται από υψηλόβαθμες πηγές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Williams απασχολούνταν στο Αρχηγείο Επικοινωνιών της Κυβέρνησης (GCHQ ) και ήταν ειδικός στο σπάσιμο κωδικών αλλά είχε αποσπαστεί στην MI6 λίγο πριν τον θάνατο του.
Ο Ουαλλός κατάσκοπος ζούσε σε ένα διαμέρισμα μισθωμένο από την MI6 στο Pimlico.

Στις 16 Αυγούστου του 2010, ο Williams δεν εμφανίστηκε στην δουλειά του. Μια εβδομάδα αργότερα, αξιωματικοί έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματος του και βρήκαν τη σορό του μέσα σε ένα σάκο. Δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα, ούτε ίχνη DNA που να ανήκουν στον κατάσκοπο ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις διάρρηξης.

Το 2012, ένας ιατροδικαστής απεφάνθη ότι ο Williams "δολοφονήθηκε" κι ότι ο τα αίτια "δεν θα εξηγηθούν ποτέ ικανοποιητικά".

Εκβιασμός

Ο Karpichkov, ο οποίος είναι εξόριστος και ζει τώρα στην Μ. Βρετανία με νέα ταυτότητα, δηλώνει βέβαιος ότι έχει λύσει το μυστήριο

Δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ότι ένας Ρώσος διπλός πράκτορας που δούλευε για την GCHQ ήταν αποφασισμένος να επιστρατεύσει τον Williams ώστε να δουλέψει για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, την SVR.

Σύμφωνα με τον Karpichkov, ο πράκτορας, γνωστός ως "Orion", ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Williams κατά τη προσπάθεια επιστράτευσης του και τον σύστησε σε ένα τρίτο πρόσωπο, τον Lukas.

Σύντομα, μετά από αυτό, ο Williams ταξίδεψε στο Λας Βέγκας για ένα συνέδριο για χάκερς και συνάντησε τυχαία τον Lukas.
Στη συνέχεια και οι δύο κατέληξαν σε ένα κλάμπ και ο Karpichkov ισχυρίζεται ότι έριξαν κάτι στο ποτό του. Ο Karpichkov ακόμη λέει ότι ο Lukas ήξερε ότι υπήρχαν φήμες που ήθελαν τον Williams να πηγαίνει σε gay club ντυμένος με γυναικεία ρούχα.

Έπειτα από αρκετές ώρες, ο Williams πήγε με παρέα σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο και υπάρχουν φωτογραφίες που τον απεικονίζουν να ξαπλώνει στο κρεβάτι δίπλα σε έναν άλλον άνδρα.

Ο Karpichkov ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν για τον εκβιασμό του κατασκόπου της MI6, με την απειλή δημοσιοποίησης τους αν δεν συνεργαστεί.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Karpichkov, ο Williams αρνήθηκε να συνεργαστεί κι ένας εκτελεστής μπήκε στο διαμέρισμα του και τον σκότωσε με δηλητηριώδη ουσία στο αυτί.

Οι ειδικοί μπορεί να έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς του Karpichkov, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί πως – παρά τα κενά και τις υπερβολές – αποτελούν ένα καλό σενάριο για ταινία δράσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ