ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η διαδικασία επιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ήταν πολύ διαφανής

Γιούνκερ: Η διαδικασία επιλογής της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν ήταν πολύ διαφανής
AP Photo/Virginia Mayo

Αιχμηρό σχόλιο για το πώς επιλέχθηκε η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διεκδίκηση της θέσης του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανε ο πρόεδρός της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η διαδικασία για τον διορισμό της διαδόχου του δεν ήταν διαφανής και σηματοδότησε μια ανεπιθύμητη αλλαγή από την πρακτική της επιλογής των κορυφαίων υποψηφίων των κομμάτων, τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος.

«Η διαδικασία δεν ήταν πολύ διαφανής», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ηγέτες της ΕΕ αυτή την εβδομάδα επέλεξαν τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Η επιλογή των ηγετών χρειάζεται να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ο δικός του διορισμός πριν από πέντε χρόνια ήταν διαφανής καθώς επελέγη από τους ηγέτες αφού πραγματοποίησε εκστρατεία στις ευρωεκλογές.

«Δυστυχώς δεν έγινε παράδοση», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Ήμουν ο πρώτος και ο τελευταίος spitzenkandidat», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τη γερμανική λέξη για τον κορυφαίο υποψήφιο στις ευρωεκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ