ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ποινή φυλάκισης 24 ετών σε Ουκρανό για τις δολοφονίες φωτογράφου και δημοσιογράφου

Ιταλία: Ποινή φυλάκισης 24 ετών σε Ουκρανό για τις δολοφονίες φωτογράφου και δημοσιογράφου
Screengrab

Ο Ουκρανός Βιτάλι Μάρκιβ, μαχητής του ουκρανικού τάγματος εθελοντών και κάτοχος της ουκρανικής και ιταλικής υπηκοότητας, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 24 ετών ως δράστης της δολοφονίας του Ιταλού φωτογράφου Αντρέα Ροκέλι κοντά στο Σλαβιάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) το 2014. Την απόφαση εξέδωσε δικαστήριο της Πάβια.

Μαζί με τον φωτογράφο Ροκέλι στην περιοχή του χωριού Αντρέγιεφκα κοντά στο Σλαβιάνσκ είχε σκοτωθεί και ο δημοσιογράφος, Αντρέι Μιρόνοφ, ο οποίος ήταν Ρώσος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μάρκιφ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ιταλία στις 30 Ιουνίου του 2017, όταν πήγε να επισκεφθεί την μητέρα του, ήταν ο μοναδικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία των Αντρέα Ροκέλι και Αντρέα Μιρόνοφ, που σκοτώθηκαν από πυρά στις 24 Μαΐου του 2014.

Μαζί τους ήταν και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Γουίλιαμ Ροκελόν ο οποίος επέζησε. Ο φωτορεπόρτερ ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη και με βάση τις μαρτυρίες του, τα πυρά προέρχονταν από σημείο όπου βρίσκονταν Ουκρανοί στρατιωτικοί υπό την διοίκηση του Μάρκιφ.

Στο δικαστήριο παρευρίσκοντο εκπρόσωποι δημοσιογραφικών ενώσεων και σωματείων και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ιταλία. Οι επίσημοι εκπρόσωποι του Κιέβου, οι οποίοι θεωρούν το συμβάν ως «πολεμικό συμβάν» κατέθεσαν υπέρ του Μάρκιφ.

Ο ίδιος ο Μάρκιφ δεν αποδέχθηκε την κατηγορία κατά την διάρκεια της απολογίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ