ΚΟΣΜΟΣ

Κατακραυγή για τη δήλωση μέλους της Χαμάς «να σκοτώνονται οι Εβραίοι παντού στον κόσμο»

Κατακραυγή για τη δήλωση μέλους της Χαμάς «να σκοτώνονται οι Εβραίοι παντού στον κόσμο»
AP Photo/Ariel Schalit

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο τις δηλώσεις που έκανε ένα στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές της ισλαμιστικής οργάνωσης «να σκοτώσουν τους Εβραίους παντού στον κόσμο».

«Αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός (της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ) θα ανατιναχθούμε μπροστά στους εχθρούς μας, Θεού επιτρέποντος», είπε ο Φάτχι Χάμαντ την περασμένη Παρασκευή, σε μια ομιλία του κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων που οργανώνονται εδώ και ενάμιση χρόνο κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ.

«Επτά εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στο εξωτερικό, φτάνει με τις προετοιμασίες! Έχετε Εβραίους μαζί σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Θα έπρεπε να επιτεθείτε σε όλους τους Εβραίους που μπορείτε, παντού στον κόσμο, και να τους σκοτώσετε», πρόσθεσε.

Ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «επικίνδυνη, αποκρουστική ομιλία που υποκινεί το μίσος».

«Πρέπει να καταδικαστεί ξεκάθαρα από ΟΛΟΥΣ!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι δίκαιες αξίες του παλαιστινιακού αγώνα περιλαμβάνουν την αγάπη και την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Οι απεχθείς δηλώσεις του κ. Φάτχι Χάμαντ για τους Εβραίους δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα από όλα αυτά», σχολίασε από την πλευρά του ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Όφιρ Γκέντελμαν εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Χάμαντ «καθρεφτίζουν αυτό που είναι η Χαμάς», κατηγορώντας την οργάνωση ως υπεύθυνη για τις ταραχές στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα.

«Η Χαμάς χτίζει εργαστήρια για να κατασκευάζει ζώνες με εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται από αγόρια και κορίτσια στη Γάζα. Η Χαμάς θέλει να σκοτώσει τους Εβραίους σε όλον τον κόσμο. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας από τη Χαμάς της Γάζας», τόνισε.

Η οργάνωση δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές.

Από τα τέλη Μαρτίου του 2018 οι Παλαιστίνιοι της Γάζας συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό.

Ζητούν μεταξύ άλλων να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα επιστροφής στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν οι πρόγονοί τους όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, το 1948.

Από τον Μάρτιο του 2018 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 295 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι σε συγκρούσεις κοντά στα σύνορα ή από ισραηλινά πλήγματα, σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες προερχόμενες από τη Γάζα. Από την ισραηλινή πλευρά, έχουν χάσει τη ζωή τους επτά άνθρωποι, εκ των οποίων οι πέντε ήταν πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ