ΚΟΣΜΟΣ

50η επέτειος προσελήνωσης: Η ιστορία του Apollo 11 που τιμάται από το Google Doodle

50η επέτειος προσελήνωσης: Η ιστορία του Apollo 11 που τιμάται από το Google Doodle
Neil Armstrong/NASA via AP

Ιούλιος 1969: έχουν περάσει λίγο περισσότερο από οκτώ χρόνια από τις πτήσεις των Γκαγκάριν και Σέπαρντ, αλλά και το στοίχημα  του Προέδρου Τζον Κένεντι ο άνθρωπος να πατήσει τη Σελήνη πριν ολοκληρωθεί η δεκαετία. Έχουν περάσει μόνον επτά μήνες από τότε που η NASA έστειλε το Apollo 8 σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη Σελήνη στην πρώτη επανδρωμένη πτήση του μεγάλου πυραύλου «Saturn V».

Το πρωί της 16ης Ιουλίου, οι αστροναύτες του Apollo 11 Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς παίρνουν θέση σε έναν άλλο πύραυλο Saturn V, στη Βάση Εκτόξευσης 39A, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Ο πύραυλος των 363 ποδών (110,6 μέτρα) θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 εκατομμύρια λίτρα προωθητικού καυσίμου για να ταξιδεύσει στον χώρο και την ιστορία.

Στις 9:32 π.μ. ξεκινά η εκτόξευση και περίπου 12 λεπτά αργότερα, το πλήρωμα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Έπειτα από μιάμιση περιστροφή, ο πύραυλος αρχίζει το ταξίδι του για τη Σελήνη. Τρεις μέρες αργότερα το πλήρωμα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Μια μέρα μετά, οι Άρμστρονγκ και Όλντριν μπαίνουν στη σεληνιακή άκατο «Eagle» και αρχίζουν την κάθοδο, ενώ ο Κόλινς περιστρέφεται γύρω από τη Σελήνη επιβαίνοντας στο διαστημικό σκάφος «Columbia».

Ο Κόλινς έγραψε αργότερα ότι η άκατος Eagle είναι «το πιο περίεργο αντικείμενο που έχω δει ποτέ στον ουρανό», αλλά θα αποδείξει την αξία του.

Όταν έρχεται η στιγμή να προσεληνώσει την άκατο, ο Άρμστρονγκ αυτοσχεδιάζει, οδηγώντας την χειροκίνητα πέρα από μία περιοχή γεμάτη με ογκόλιθους.

Η σεληνάκατος προσεδαφίζεται στις 4:18 μ.μ. και ο Άρμστρονγκ το αναφέρει στον ασύρματο, οπότε στο Κέντρο Ελέγχου, στο Χιούστον, ξεσπούν ζητωκραυγές. Ο Άρμστρονγκ θα επιβεβαιώσει αργότερα ότι η προσελήνωση ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία του.

Στις 10:56 μ.μ. ο Άρμστρονγκ είναι έτοιμος να κάνει το πρώτο βήμα σε έναν άλλο κόσμο. Με περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους που παρακολουθούν τηλεόραση, κατεβαίνει τη σκάλα και αναγγέλλει:

«Είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα».

21396404

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία της αποστολής που πραγματοποιήθηκε πριν από 50 χρόνια και έφερε τον άνθρωπο στη Σελήνη/ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασ. Κοριμέντζας

Ο Όντριν τον συνοδεύει σύντομα και προσφέρει μια απλή αλλά ισχυρή περιγραφή της σεληνιακής επιφάνειας: «Υπέροχη ερήμωση». Διερευνούν την επιφάνεια για δυόμισι ώρες, συλλέγοντας δείγματα και φωτογραφίζοντας.

Αφήνουν πίσω τους μια αμερικανική σημαία, ένα σήμα στη μνήμη του πληρώματος του Apollo 1, και μία πλάκα σε ένα από τα πόδια του «Eagle» η οποία αναφέρει: «Εδώ οι άνθρωποι από τον πλανήτη Γη έκαναν τα πρώτα βήματα στο φεγγάρι. Ιούλιος 1969 μΧ. Ήρθαμε εν ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα».

Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν εκτοξεύονται και ενώνονται με τον Κόλινς στο «Columbia».

Το πλήρωμα προσθαλασσώνεται ανοικτά της Χαβάης στις 24 Ιουλίου.

H 50η επέτειος από την προσελήνωση του Apollo 11, τιμάται από το σημερινό Doodle τηςGoogle Google.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ