ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Ο κατασκευαστής ψευδών ειδήσεων που έγινε πρωθυπουργός

Μπόρις Τζόνσον: Ο κατασκευαστής ψευδών ειδήσεων που έγινε πρωθυπουργός
EPA / NEIL HALL

Σε μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit αλλά και σε μια πιθανή συνταγματική κρίση εντός της χώρας φαίνεται ότι οδηγείται η Μεγάλη Βρετανία, την επαύριο της επικράτησης του Μπόρις Τζόνσον στην εσωκομματική του μάχη με τον Τζέρεμι Χαντ για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον που υπήρξε ηγετική μορφή του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016, έλαβε 92.153 ψήφους από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος, την ώρα που ο ανθυποψήφιός του, υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, έλαβε 46.656 ψήφους.

Ο υπέρμαχος του Brexit ο οποίος και υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου θα αντικαταστήσει την Τετάρτη την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για τη Μέι η οποία μεταβαίνει αύριο στο Παλάτι του Μπάκινγκχαμ για να επισκεφθεί τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και εν συνεχεία θα διορίσει τον κ. Τζόνσον πριν αυτός μεταβεί στη Ντάουνιγκ Στριτ.

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο 55χρονος Τζόνσον επανέλαβε και τον νικητήριο λόγο του ότι το σύνθημα της εκστρατείας του για την ηγεσία ήταν να «εκπληρωθεί το Brexit, να ενωθεί η χώρα και να ηττηθεί (ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος) Τζέρεμι Κόρμπιν – και αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε».

Χαμόγελα, αστεϊσμοί και ευχαριστίες: «Θα κλέψω τις εκπληκτικές ιδέες του Χαντ», υπόσχεται ο Τζόνσον

Η συζήτηση πάντως σε παγκόσμια επίπεδο έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται στο κατά πόσο θα μπορούσε να αποφευχθεί η συγκρουσιακή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επέλθει με καλύτερους όρους ένα «βελούδινο διαζύγιο» των δυο πλευρών, ειδικότερα από τη στιγμή που οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.

Η εξίσωση χαρακτηρίζεται ακόμα και από πολλοί έμπειρους οικονομικούς αναλυτές ως εξαιρετικά δύσκολη καθώς μια ξαφνική άτακτη φυγή της Βρετανίας θα αποτελέσει ένα βήμα που πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει κύματα σοκ στις παγκόσμιες αγορές και θα βυθίσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση, ακόμα και στο χάος.

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή στροφή της Goldman Sachs η οποία αύξησε τις εκτιμήσεις της για την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία στο 20% από το 15%. Παραθέτει ειδικότερα ως εκτίμηση ότι το «εμπόδιο» για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit θα είναι μεγαλύτερο ύστερα από την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού.

«Θα υπάρξει μικρότερη ανοχή για μια ακόμα μακρά παράταση του Άρθρου 50, με την υπομονή να εξαντλείται τόσο στο Γουεστμίνστερ όσο και στις Βρυξέλλες», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της.

Οι αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι εκτιμούν πως είναι στο 35% έναντι 40% προηγουμένως οι πιθανότητες να μην συμβεί το Brexit. Ωστόσο, οι πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit ύστερα από διαπραγμάτευση παρέμειναν σταθερές στο 45%.

Οι συνέπειες από ένα Brexit χωρίς συμφωνία φαίνεται ότι θα μπορούσαν να είναι ολέθριες κυρίως για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο με τις προβλέψεις να αποτυπώνουν εικόνα αποδυνάμωσης της θέσης του Λονδίνου ως κυρίαρχου διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου και γενικότερης αναταραχής στην οικονομία.

Ο ηγέτης των Εργατικών έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δίχως συμφωνία για Brexit θα επιμείνει στην ανάγκη διεξαγωγής εκλογών. Ένα ενδεχόμενο μακρινό για την ώρα, όχι όμως αποκλεισμένο. Και ένα που θα κερδίζει συνεχώς έδαφος προϊόντος του χρόνου και εφόσον το αδιέξοδο συνεχίζεται. Ήδη το απόγευμα της Τρίτης συγκεντρώθηκαν οπαδοί του Εργατικού κόμματος έξω από τη Βουλή ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Η ανάρτηση της εκδήλωσής τους στο Facebook μάλιστα σημειώνει ότι η «η ανεπάρκεια των Τόρις έχει οδηγήσει το κοινοβούλιο σε αδιέξοδο, αλλά και σε μια βαθιά διχασμένη χώρα και σε μια κυβέρνηση της οποίας ηγείται ένας άνθρωπος τον οποίον επέλεξαν μόλις 160.000 μέλη των Τόρις». Και συνεχίζουν: «Χρειαζόμαστε τη διεξαγωγή εκλογών και το κοινοβούλιο είναι το μέρος στο οποίο θα εντείνουμε την πίεση για να το πετύχουμε. Θα είστε εκεί;». Την ώρα που έγινε η ανάρτηση, λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι είχαν δηλώσει ότι θα παρίσταντο.

Και αυτό γιατί αξίζει να σημειωθεί ότι οι Συντηρητικοί του Τζόνσον δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή και χρειάζονται στη στήριξη των 10 βουλευτών του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) για να κυβερνήσουν, ενώ ακόμα και έτσι, η πλειοψηφία είναι οριακή καθώς υπάρχουν βουλευτές που έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εσωτερική πολιτιική κρίση θα δυνάμωνε και οι εκλογές θα απαιτούντο πέρα πάσης αμφιβολίας.

Ο κατασκευαστής ψευδών ειδήσεων που έγινε πρωθυπουργός

Ποιος είναι όμως ο Μπόρις Τζόνσον, η άνοδος του οποίου στην κορυφή της βρετανικής πολιτικής ήταν ξαφνική αλλά εξόχως εκκωφαντική;

Ακολουθούν μερικές σημαντικές ημερομηνίες για τον Μπόρις Τζόνσον:

19 Ιουνίου 1964: Γεννιέται στη Νέα Υόρκη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σπουδάζει στο σχολείο της ελίτ Ίτον, στη συνέχεια στο περίφημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

1987-1988: Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Times. Απολύεται επειδή κατασκεύασε κάποιες δηλώσεις.

1989-1994: Ανταποκριτής της Daily Telegraph στις Βρυξέλλες. Από το 1999 έως το 2005, αρχισυντάκτης του περιοδικού Spectator.

Ιούνιος 2001: Εκλέγεται βουλευτής των Συντηρητικών. Επανεκλέγεται το 2005.

Μάιος 2008: Εκλέγεται δήμαρχος του Λονδίνου νικώντας τον απερχόμενο δήμαρχο των Εργατικών Κέβιν Λίβινγκστον. Επανεκλέγεται για τετραετή θητεία το 2012, χρονιά κατά την οποία η πρωτεύουσα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μάιος 2015: Επιστρέφει στη Βουλή ως βουλευτής. Επανεκλέγεται το 2017.

21 Φεβρουαρίου 2016: Δεσμεύεται για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) κόντρα στον Συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

30 Ιουνίου 2016: Αποσύρεται από την κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον μετά την ψήφο των πολιτών υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

13 Ιουλίου 2016: Διορίζεται υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Διαφωνώντας με την πρωθυπουργό για τον τρόπο επίτευξης του Brexit, παραιτείται στις 9 Ιουλίου 2018.

23 Ιουλίου 2019: Εκλέγεται επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος. Συγκεντρώνει το 66% των περίπου 159.000 ψήφων των μελών του κόμματος έναντι 34% του Τζέρεμι Χαντ. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' αναμένεται να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αύριο Τετάρτη.

Η αντίδραση της Ευρώπης στη νίκη Τζόνσον

Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνουν σημάδια διάθεσης να εργαστούν μαζί του για την επίτευξη του Brexit.

O Ιρλανδός πρωθυπουργός συνεχάρη τον Τζόνσον σημειώνοντας ότι επιθυμεί να συζητήσει μαζί του. Ενώ ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι σκοπεύει να εργαστεί «εποικοδομητικά» με τον Τζόνσον αφήνοντας όμως σαφώς να εννοηθεί ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με την Τερέσα Μέι δεν είναι ανοιχτή σε περαιτέρω συζητήσεις.

Αλλά και ο Γκι Φερχόφστατ, συντονιστής για το Brexit από τη μεριά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι η επιτροπή για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα συγκληθεί εκτάκτως για να συζητήσει την εξέλιξη προσθέτοντας ότι περιμένει με ανυπομονησία να «προστατεύσει τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ