ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Τα σχόλια που έκανε ο δράστης για το φεστιβάλ προτού ανοίξει πυρ

Καλιφόρνια: Τα σχόλια που έκανε ο δράστης για το φεστιβάλ προτού ανοίξει πυρ
Instagram / CNNi

Ο νεαρός που άνοιξε πυρ την Κυριακή το βράδυ σε έκθεση τροφίμων και ποτών στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ένα 6χρονο αγόρι, μια 13χρονη και έναν 25χρονο νεαρό, και τραυματίζοντας τουλάχιστον 11, είχε κάνει προηγουμένως περιφρονητικά σχόλια για τη διοργάνωση αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αστυνομία κατονόμασε τον δράστη της επίθεσης ως τον 19χρονο Σαντίνο Ουίλιαμ Λέγκαν, ο οποίος όπως φαίνεται άνοιξε πυρ αδιακρίτως κατά του πλήθους με ένα τουφέκι εφόδου «τύπου AK-47», σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης αυτής, τον Σκοτ Σμίθι.

Ο Λέγκαν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σχεδόν αμέσως από την αστυνομία.

«Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο κακό πολύ γρήγορα», σημείωσε ο Σμίθι, συμπληρώνοντας ότι η διοργάνωση αυτή, η οποία γίνεται σε απόσταση περίπου 48 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Σίλικον Βάλεϊ, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Η αστυνομία και οι πράκτορες του FBI προσπαθούν τώρα να διευκρινίσουν τα κίνητρα του δράστη για την επίθεση αυτή και ερευνούν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων ότι ο Λέγκαν μπορεί να είχε συνεργό.

Ο Σμίθι πρόσθεσε ότι εκδόθηκαν εντάλματα έρευνας για ένα σπίτι στο Γκίλροϊ σε σχέση με τον ύποπτο και για ένα αυτοκίνητο, με το οποίο η αστυνομία πιστεύει ότι πήγε στην έκθεση τροφίμων και ποτών.

Ο Λέγκαν σκότωσε ένα εξάχρονο αγόρι, ένα δεκατριάχρονο κορίτσι και έναν νεαρό άνω των 20 ετών, διευκρίνισε επίσης ο Σμίθι.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Λέγκαν, ο οποίος κατάγεται από το Γκίλροϊ, αγόρασε το τουφέκι που χρησιμοποίησε στην επίθεση νομίμως στις 9 Ιουλίου στη Νεβάδα, όπου διέμενε τώρα.

Τουλάχιστον 11 τραυματίες νοσηλεύονται, δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος του συστήματος Υγείας της Σάντα Κλάρα αργά χθες το βράδυ.

Από αυτούς που πυροβολήθηκαν, πέντε εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται στο Ιατρικό Κέντρο της Σάντα Κλάρα, σύμφωνα με τον ίδιο. Τρεις από αυτούς είναι σε σοβαρή ή καλή κατάσταση, ενώ οι άλλοι δύο ζήτησαν να μην δοθεί στη δημοσιότητα κάποια πληροφορία για την κατάστασή τους, πρόσθεσε.

Προηγούμενες αναφορές της αστυνομίας έκαναν λόγο για ένα πρόσωπο που βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση την Κυριακή.

Παράλληλα άλλοι 10 άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί ελαφρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου, νοσηλεύτηκαν στο περιφερειακό νοσοκομείο του Σεντ Λούις.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι 7 από τα θύματα είναι ηλικίας μεταξύ 12 και 69 ετών. Η αστυνομία είχε αρχικά ανακοινώσει μετά την επίθεση ότι οι τραυματίες ανέρχονταν σε 15.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον ένοπλο "κακό δολοφόνο" στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο και ζήτησε από τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για τα θύματα.

«Θρηνούμε για τις οικογένειές τους και ζητούμε ο Θεός να τις παρηγορήσει με το έλεος και τη χάρη Του», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο δράστης της επίθεσης πιστεύεται ότι έκοψε τον φράκτη για να μπορέσει να μπει στον χώρο στον οποίο γινόταν η έκθεση με τίτλο Gilroy Garlic Festival και να μπορέσει να παρακάμψει τους ανιχνευτές μετάλλου και τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας στην είσοδο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Λέγκαν φαίνεται εξάλλου ότι ανήρτησε μια φωτογραφία από την έκθεση στον λογαριασμό του στο Instagram λίγο πριν από την επίθεση με σχόλια με τα οποία εξέφραζε την απαξίωσή του για τη διοργάνωση αυτή.

«Μπλιαχ, ήρθε η ώρα για το φεστιβάλ σκόρδου», σχολίαζε κάτω από μια φωτογραφία ανθρώπων που περπατούσαν στους χώρους της έκθεσης. «Ελάτε να γίνετε λιώμα με τα υπερτιμημένα σκ...ά».

Μια άλλη φωτογραφία που ανήρτησε την Κυριακή δείχνει μια πινακίδα που προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Στο σχόλιο με το οποίο τη συνοδεύει καλεί τον κόσμο να διαβάσει το "Δίκαιο του Ισχυρού", μια ρατσιστική και σεξιστική πραγματεία που γράφτηκε τον 19ο αιώνα.

«Γιατί να γεμίζουμε ασφυκτικά τις πόλεις και να κάνουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο για τις ορδές των μιγάδων και τους λευκούς μα...ς της Σίλικον Βάλεϊ», ανέφερε στο σχόλιό του. Ο λογαριασμός αυτός ήταν μόλις λίγων ημερών και απενεργοποιήθηκε χθες Δευτέρα.

Η αστυνομία αρνήθηκε να κατονομάσει τα θύματα της επίθεσης. Ωστόσο σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία της Σάντα Κλάρα πρόκειται για τον 6χρονο Στίβεν Ρομέρο, την 13χρονη Κέιλα Σαλαζάρ και τον 25χρονο Τρέβορ Ντίον Έρμπι.

Η γιαγιά του 6χρονου αγοριού Μάριμπελ Ρομέρο είπε για τον εγγονό της ότι ήταν ένα πολύ αγαπητό αγόρι «πάντα ευγενικό, χαρούμενο και ...εύθυμο».

Η μητέρα του και η άλλη γιαγιά του πυροβολήθηκαν επίσης και νοσηλεύονται, σύμφωνα με την ίδια.

Παράλληλα, χθες το βράδυ είχε διοργανωθεί μια ολονυχτία για τα θύματα της επίθεσης.

Το Gilroy Garlic Festival οργανώνεται κάθε χρόνο στο πάρκο Κρίστμας Χιλ, όπου απαγορεύεται αυστηρά η οπλοφορία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εκδήλωσης. Η πόλη Γκίλροϊ βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα νότια του Σαν Χοσέ.

Στην εκδήλωση, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1979, εκτίθενται τρόφιμα και ποτά, γίνονται συναυλίες και διαγωνισμοί μαγειρικής. Οργανώνεται από εθελοντές, για τους οποίους το φεστιβάλ αυτό είναι μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη καλοκαιρινή έκθεση τροφίμων στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ