ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση ισλαμιστών σε ξενοδοχείο της Μπουρκίνα Φάσο

Επίθεση ισλαμιστών σε ξενοδοχείο της Μπουρκίνα Φάσο
Twitter

Επίθεση ενόπλων σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε ξενοδοχείο και εστιατόριο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ένοπλοι οι οποίοι φέρονται να ανήκουν σε παρακλάδι της αλ Κάιντα, κρατούν άγνωστο αριθμό ομήρων, ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες. Για δεκάδες νεκρούς κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Alpha Barry.

«Υπάρχουν δεκάδες νεκροί»

Για δεκάδες νεκρούς εντός του ξενοδοχείου, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, Alpha Barry σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Reuters. Θύματα υπάρχουν και από την επίθεση στο εστιατόριο-καφέ Cappucino το οποίο οι τρομοκράτες «χτύπησαν» πριν εισβάλουν στο ξενοδοχείο Splendid, όπως τουλάχιστον υποστήριξε υπάλληλός του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανάληψη ευθύνης από παρακλάδι της αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική

Τρομοκρατική οργάνωση που δρα στη βόρεια Αφρική και αποτελεί παρακλάδι της αλ Κάιντα, φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης σε ξενοδοχείο στο Μάλι, τον περασμένο Νοέμβριο, μαζί με άλλες δύο οργανώσεις.

Σύμφωνα με το CNN, ειδικές δυνάμεις της χώρας ετοιμάζονται να επέμβουν στο ξενοδοχείο, την ώρα που Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται έξω από το Splendid.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για συνεχείς εκρήξεις και πυροβολισμούς, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για θύματα, οι οποίες όμως παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

splendid

Όπως γράφει το CNN επικαλούμενο το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο RTB, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έξι ενόπλους. Σύμφωνα, δε, με αξιωματούχους της γαλλικής πρεσβείας, πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική ενέργεια. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Γάλλος πρέσβης στη χώρα αναφέρει ότι οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας.

-Έξω από το ξενοδοχείο βρίσκονται ήδη Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες.

Το χρονικό της επίθεσης

burkina

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Splendid και σε εστιατόριο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, από την επίθεση στο εστιατόριο-καφέ Cappucino, υπάρχουν θύματα.

Στη συνέχεια, κατάφεραν να εισβάλουν στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, αφού πρώτα έκαψαν αυτοκίνητα και πυροβόλησαν στον αέρα ώστε να τρομοκρατήσουν το συγκεντρωμένο πλήθος προκειμένου αυτό να απομακρυνθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αλλά και μεγάλα διεθνή Μέσα, οι ένοπλοι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που αποτελεί παρακλάδι της αλ Κάιντα, ενώ το ξενοδοχείο στο οποίο εισέβαλαν, φιλοξενεί συχνά Γάλλους στρατιώτες.

Πριν οι τρομοκράτες βρουν καταφύγιο στο εσωτερικό του Splendid, υπήρξε ανταλλαγή πυρων με τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ