ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ και Πούλιτζερ συγγραφέας Τόνι Μόρισον

Πέθανε η βραβευμένη με Νόμπελ και Πούλιτζερ συγγραφέας Τόνι Μόρισον
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Bebeto Matthews

Σε ηλικία 88 ετών άφησε την τελευταία της πνοή τη Δευτέρα, η διάσημη Αμερικανίδα λογοτέχνης, βραβευμένη με βραβείο Νόμπελ το 1993 και με βραβείο Πούλιτζερ το 1988, Τόνι Μόρισον.

«Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύκτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των οικείων της, η οποία ήταν απόγονος οικογένειας σκλάβων.

Η Τόνι Μόρισον, η πρώτη Αφροαμερικανή συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γεννήθηκε το 1931 στο Λορέιν του Οχάιο των ΗΠΑ στις 18 Φεβρουαρίου, βαφτίστηκε Chloe Anthony Wofford και ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας της. Οι γονείς της, Ράμα Γούφορντ και Τζωρτζ Γούφορντ, ήταν μετανάστες από τον αγροτικό αμερικανικό νότο, την Αλαμπάμα.

Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον από νωρίς για την λογοτεχνία, και σπούδασε ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια Howard και Cornell από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό της με θέμα την αυτοκτονία στα έργα των Γουίλιαμ Φώκνερ και Βιρτζίνια Γουλφ, τα οποία ακολούθησε μια ακαδημαϊκή καριέρα στα Texas Southern University ως καθηγήτριας αγγλικών, στο Howard University διδάσκουσα αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία, Yale, και απο το 1989 στο Princeton University, όπου διδάσκει Αφροαμερικανικές σπουδές και δημιουργική γραφή.

Εργάστηκε ως κριτικός και είχε δώσει πολυάριθμες διαλέξεις με ειδικότητα στην Αφρο-αμερικάνικη κουλτούρα. Ξεκίνησε την καριέρα της ως συγγραφέας το 1970, όπου κέρδισε πολύ καλές κριτικές και την αγάπη του κοινού για την επική της δύναμη, τους διαλόγους και την ποιητική και εκφραστική της απεικόνιση της Μαύρης Αμερικής. Για πολλά χρόνια δούλεψε σαν στέλεχος του εκδοτικού οίκου Random House.

Από το 1981, ήταν μέλος του American Academy of Arts and Letters, έχοντας πολλές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το βραβείο Πούλιτζερ το 1988 για το αριστούργημά της Η αγαπημένη (Beloved) και το Νόμπελ το 1993.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ