ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το 26% των παιδιών κάτω από το όριο της φτώχειας το 2017

Ρωσία: Το 26% των παιδιών κάτω από το όριο της φτώχειας το 2017
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Rostat της Ρωσίας που αφορούν το 2017, το 26% των παιδιών ηλικίας έως 18 ετών ζουν σε οικογένειες τα εισοδήματα των οποίων είναι κάτω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης.

Παράλληλα το ποσοστό φτώχειας μεταξύ των παιδιών υπερβαίνει κατά δύο φορές το συνολικό ποσοστό φτώχειας στη χώρα, με το 13,2% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας το 2017.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην εισήγηση της Rostat με τίτλο «Κοινωνικό-οικονομικοί δείκτες της φτώχειας» και είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία καθώς τα στοιχεία για το 2018 θα δοθούν στη δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2020.

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα της φτώχειας σε οικογένειες με παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Με βάση τα στοιχεία του 2017, το 45% των παιδιών μεγαλώνουν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Επίσης υψηλά είναι τα ποσοστά της φτώχειας σε πολύτεκνες οικογένειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rostat, το 52,2% των πολύτεκνων οικογενειών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν, γράφει η εφημερίδα RBK, η οποία ανέλυσε και τα στοιχεία της Rostat, ότι η παιδική φτώχεια διαμορφώνει την «παγίδα της φτώχειας».

Όταν δηλαδή τα παιδιά μεγαλώνουν σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, δεν μπορούν να αποκτήσουν αξιοπρεπή μόρφωση και να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν στο περιθώριο της αγοράς εργασίας και εν συνεχεία είναι επίσης καταδικασμένα να βρίσκουν δουλειές με χαμηλές απολαβές.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δώσει εντολή στην ρωσική κυβέρνηση να μειώσει στο μισό το επίπεδο της φτώχειας στην χώρα έως το 2024.

Τον Μάιο το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ανακοινώσει ότι το 2019 τα πραγματικά εισοδήματα των Ρώσων θα συνεχίσουν να μειώνονται, ενώ δεν θα καταστεί δυνατόν να μειωθεί εφέτος το επίπεδο της φτώχειας κατά 2,4% όπως είχε προγραμματισθεί με βάση την εντολή του Ρώσου προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ