ΚΟΣΜΟΣ

Νόσος των Λεγεωνάριων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προλαμβάνεται;

Νόσος των Λεγεωνάριων: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προλαμβάνεται;
Janice Haney Carr/Centers for Disease Control and Prevention via AP

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι ένας σοβαρός τύπος πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο λεγεωνέλλα, το οποίο βρίσκεται στο γλυκό νερό, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα βακτήρια βρίσκονται σε ντους και βρύσες, υδρομασάζ, κλιματιστικά, δεξαμενές νερού, διακοσμητικές βρύσες ή υδραυλικά συστήματα σε μεγάλα κτίρια.

Πώς μεταδίδεται;

Οι άνθρωποι αναπνέουν μικρά σταγονίδια νερού που περιέχουν τα βακτήρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια, υψηλός πυρετός, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλοι. Τα συμπτώματα αρχίζουν 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση. Ο γιατρός θα κάνει εξετάσεις για πνευμονία και θα ζητήσει εξέταση ούρων ή φλέγματος για να διαπιστώσει εάν το βακτήριο λεγεωνέλλα ευθύνεται για τη λοίμωξη των πνευμόνων.

Μπορώ να κολλήσω από κάποιον;

«Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν τη νόσο των λεγεωνάριων σε άλλους ανθρώπου», λέει το CDC.

Πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο;

Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους με νόσο των λεγεωνάριων πεθαίνει, σύμφωνα με το CDC. Η ασθένεια των Λεγεωνάριων αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και οι περισσότεροι άνθρωποι που αρρωσταίνουν έχουν πλήρη ανάκαμψη.

Πόσα περιστατικά σημειώνονται ετησίως;

Περίπου 7.500 περιστατικά της νόσου αναφέρθηκαν στο CDC το 2017, δήλωσε η υπηρεσία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να έχει υποτιμηθεί ο πραγματικός αριθμός επειδή δεν γίνεται πάντα σωστή διάγνωση. Τα κρούσματα, πάντως, αυξήθηκαν κατά 550% από το 2000.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Δεν υπάρχουν εμβόλια που να προλαμβάνουν τη νόσο των λεγεωνάριων. Αντ' αυτού, σύμφωνα με το CDC, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές -κυρίως μεγάλων- κτιρίων φροντίζουν να διατηρούν τα δομικά συστήματα ύδρευσης, θέρμανσης/ψύξης και εξαερισμού σε πολύ καλή κατάσταση.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Άτομα άνω των 50 ετών, όσοι καπνίζουν ή πρώην καπνιστές και άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα. «Η αποφυγή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης», σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Από πού προέρχεται το όνομα;

Σε συνέδριο της Αμερικανικής Λεγεώνας (American Legion), στη Φιλαδέλφεια το 1976, 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 άτομα αρρώστησαν από τη συγκεκριμένη νόσο, λόγω κακής συντήρησης του συστήματος εξαερισμού του ξενοδοχείου στο οποίο έγινε το συνέδριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ