ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο στη «Λίμνη των Σκελετών» στα Ιμαλάια: Βρέθηκαν και σκελετοί «Ελλήνων»

Μυστήριο στη «Λίμνη των Σκελετών» στα Ιμαλάια: Βρέθηκαν και σκελετοί «Ελλήνων»
nature.com

Σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Όρη των Ιμαλαίων, η λίμνη Roopkund, αποκαλούμενη και ως «Λίμνη των Σκελετών», «φιλοξενεί» τα λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων αγνώστου προέλευσης.

Μια ομάδα ερευνητών προσπαθεί να ρίξει φως στο μυστήριο που περιβάλλει τη λίμνη. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά: έπειτα από την εξέταση 38 σκελετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 14 από τους νεκρούς κατά πάσα πιθανότητα κατάγονταν από τις ακτές της ανατολικής Μεσόγειου και μοιάζουν γενετικά στους σημερινούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Οι σκελετοί χρονολογούνται από την περίοδο μεταξύ του 1.600 και 1.900 μ.Χ., με την παρουσία τους, ωστόσο, στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή, να μην μπορεί να εξηγηθεί με σαφήνεια.

Αντίθετα, 23 άλλοι σκελετοί ταιριάζουν γενετικά στους σημερινούς κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές) και υπολογίζεται ότι έχασαν την ζωή τους μία χιλιετία νωρίτερα, μεταξύ του 7ου και του 10ου αιώνα μΧ. Ένα ακόμα νεκρός προήλθε από την νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, διαφορές βρέθηκαν και στις διατροφικές συνήθειες ανάμεσα στις δύο ομάδες, ενισχύοντας τα ευρήματα από τις χρονολογήσεις και τις γενετικές ανασυνθέσεις.

Με αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι «ένοικοι» της Roopkund έχασαν την ζωή τους σε διαφορετικά θανατηφόρα γεγονότα. Πάντως, 13 άτομα από την «ελληνική» ομάδα κατά πάσα πιθανότητα συμπίπτουν χρονικά, άρα μπορεί να κινούνταν μαζί.

Αντιθέτως, οι νεκροί από τη νότια Ασία μάλλον δεν αποτελούσαν ενιαία ομάδα και πέθαναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Η παρουσία των εκατοντάδων σκελετών στην παγωμένη λίμνη των Ιμαλαΐων παραμένει ανεξήγητη, με τους ερευνητές να παραθέτουν τις κύριες προτάσεις τους.

Τοπικοί θρύλοι κάνουν λόγο για ένα βασιλικό ζεύγος και την ακολουθία τους που κινούνταν για προσκύνημα προς τιμήν μίας θεότητας του βουνού, αλλά τιμωρήθηκαν για την απρεπή συμπεριφορά τους. Υπάρχει επίσης η εικασία ότι πρόκειται για στρατιωτική μονάδα ή για πλανόδιους εμπόρους που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

Άλλοι έχουν εικάσει ότι είναι θύματα επιδημιών, όμως η οστεολογική εξέταση των 38 δειγμάτων κατέδειξε πως ήταν υγιείς σε γενικές γραμμές. Τρεις σκελετοί ωστόσο έφεραν μη θεραπευμένα κατάγματα, με τους μελετητές να υποθέτουν ότι προκλήθηκαν από σφοδρή χιονοθύελλα στην περιοχή της λίμνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ