ΚΟΣΜΟΣ

Δεν έχει λάβει την ευρωπαϊκή βοήθεια η Τουρκία

Δεν έχει λάβει την ευρωπαϊκή βοήθεια η Τουρκία
REUTERS/Ammar Abdullah

Περισσότεροι πρόσφυγες ενδέχεται να μεταβούν στην Ευρώπη αφού η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη καταβάλλει τα 3 δις ευρώ που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, Daily Sabah, ο τούρκος υπουργός τόνισε ότι "Αν εσείς (η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα) δεν δώσετε χείρα βοηθείας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, τότε αυτοί θα έρθουν σε εσάς".

Ο Τσαβούσογλου προέβη στα παραπάνω σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα από τα στρατόπεδα προσφύγων στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ. Στη συνέχεια, ο υπουργός δήλωσε: "Ο καθένας ξέρει τι χρειάζονται οι Σύροι και οι Ιρακινοί. Όλοι γνωρίζουν τις δυνατότητες που παρέχονται από την Τουρκία αλλά η διεθνής κοινότητα παραμένει απόμακρη".

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση, έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει περισσότερα από 8 δις $ για τους πρόσφυγες.

Η συμμετοχή της Ιταλίας στην βοήθεια προς τους πρόσφυγες

Ωστόσο, πριν από τρεις ημέρες, πηγές της ΕΕ έκαναν λόγο για προσχώματα από την πλευρά της Ιταλίας, για την παράδοση της βοήθειας στους πρόσφυγες.
Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, μίλησε στους δημοσιογράφους και αρνήθηκε ότι η χώρα του μπλοκάρει την βοήθεια προς τους πρόσφυγες.

"Η Ιταλία στηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία για την παροχή πόρων στην Τουρκία για το ζήτημα των προσφύγων", δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου είχε παρευρεθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 16 Ιανουαρίου

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί τα 3 δις € να αποδεσμευθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αντί να ζητηθούν από τα κράτη μέλη. "Μιλάμε για τεράστια ποσά εδώ," αναγνώρισε Padoan.

Το προσχέδιο της βοήθειας για την ενίσχυση των προσφύγων στην Τουρκία, προβλέπει ότι το ένα δις από το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στην Τουρκία, θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα 2 δις από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι πρόσφυγες καταφθάνουν στην ΕΕ

Παρά την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τη ανακοπή της εισροής προσφύγων, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ), ανέφερε ότι οι αφίξεις των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη δια θαλάσσης αγγίζουν κατά μέσο όρο πάνω από 1.700 αφίξεις την ημέρα, κατά τη διάρκεια των πρώτων 11 ημερών του 2016.

Ο ΙΟΜ ανέφερε, επίσης, τον Δεκέμβριο, ότι η ΕΕ υπολογίζει στην Άγκυρα για την ανακοπή της ροής των προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ, αλλά η πρόοδος που καταγράφεται είναι μάλλον απογοητευτική από τότε που η Τουρκία υπέγραψε το "σχέδιο δράσης".

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές κακομεταχειρίζονται τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, στέλνοντάς τους σε απομακρυσμένα κέντρα κράτησης και στη συνέχεια τους απελαύνουν στο Ιράκ και τη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ