ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν παρεκκλίνουμε από τις κυρώσεις στο Ιράν για τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής

ΗΠΑ: Δεν παρεκκλίνουμε από τις κυρώσεις στο Ιράν για τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής
AP Photo/Andrew Harnik

Η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα οποιαδήπoτε "παρέκκλιση" στις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν για να διευκολύνει τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της γαλλικής διαμεσολάβησης.

Στη γραμμή αυτή, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της χώρας, στοχεύοντας ένα «ναυτιλιακό δίκτυο» που κατηγορείται για παράνομη πώληση ιρανικού πετρελαίου.

Τα τιμωρητικά μέτρα αφορούν συνολικά 16 οντότητες, 11 πλοία και 10 πρόσωπα.

"Επιβάλαμε κυρώσεις σήμερα. Θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις σύντομα. Δεν μπορούμε να είμαστε πιο σαφείς, ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μια εκστρατεία μέγιστης πίεσης και ότι δεν σκοπεύουμε να παράσχουμε εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις", δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν Μπράιαν Χουκ στους δημοσιογράφους.

Όταν του ζητήθηκε να πει αν η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εξετάσει τη δυνατότητα να υπάρξει πράσινο φως στις γαλλικές προοπτικές, ο Χουκ περιορίστηκε να πει ότι ακόμη δεν έχει δει "συγκεκριμένη" πρόταση.

Σχεδόν την ίδια στιγμή με την ανακοίνωση της νέας δέσμης των αμερικανικών κυρώσεων, το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Alam TV μετέδωσε ότι «εντός ωρών» η Ισλαμική Δημοκρατία θα ανακοινώσει βήματα προς περαιτέρω υποχώρηση από τις δεσμεύσεις της βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, από την οποία η Ουάσινγκτον αποχώρησε μονομερώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν, το «Ιράν συνεχίζει τις προκλήσεις του με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής και του κόσμου» και οι νέες κυρώσεις «δείχνουν σαφώς ότι όσοι αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο υποστηρίζουν άμεσα το τρομοκρατικό σκέλος του Ιράν, τη δύναμη αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης», της επίλεκτης μονάδας του ιρανικού στρατού που είναι υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Το «δίκτυο», που καταγγέλλεται από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, «καθοδηγείται από τη δύναμη Κουντς και τον τρομοκράτη σύμμαχό της Χεζμπολάχ», το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα, το οποίο επίσης επωφελείται «οικονομικά» από τις δραστηριότητες του δικτύου, τόνισε το αμερικανικό υπουργείο.

«Πέρσι, η αλ Κουντς μετέφερε πετρέλαιο αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ή και περισσότερο μέσω αυτού του δικτύου, προς όφελος του βάρβαρου καθεστώτος Άσαντ» στη Συρία, «της Χεζμπολάχ και άλλων παράνομων φορέων», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι επικεφαλής του δικτύου είναι ο πρώην υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, ο Ροστάμ Κασεμί, ο οποίος σήμερα είναι «ανώτερος αξιωματικός του σώματος Κουντς», και σε βάρος του έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αμοιβές ύψους έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε όσους παράσχουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν να στοχοθετηθούν «χρηματοοικονομικές συναλλαγές των Φρουρών της Επανάστασης και της δύναμης Κουντς».

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν αμοιβή για πληροφορίες που στοχεύουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μιας κυβερνητικής οντότητας, δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ