ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ειδικός σύμβουλος του Τραμπ για το Μεσανατολικό

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ειδικός σύμβουλος του Τραμπ για το Μεσανατολικό
Φωτογραφία αρχείου Photo by Charles Sykes/Invision/AP

Ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον οποίο είχε ανατεθεί η κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την επίλυση του Μεσανατολικού, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από τη θέση αυτή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκρίνμπλατ αναφέρει ότι ήταν «προνόμιο ζωής» για τον ίδιο να εργαστεί στον Λευκό Οίκο.

Στο πλευρό του Τζάρεντ Κούσνερ, του γαμπρού και συμβούλου του προέδρου, ο Γκρίνμπλατ είχε αναλάβει το βαρύ έργο να προτείνει λύσεις για τον τερματισμό μιας σύρραξης δεκαετιών.

Στα τέλη Αυγούστου είχε γνωστοποιήσει ότι το σχέδιο του –«η συμφωνία του αιώνα», όπως την αποκαλεί ο Τραμπ- δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένες για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ εντάχθηκε στην ομάδα των συμβούλων του στις αρχές του 2017, όμως εξαρχής σκόπευε να παραμείνει μόνο για δύο χρόνια στην Ουάσινγκτον. Πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη σύζυγο και τα έξι παιδιά του που δεν μετακόμισαν μαζί του αλλά έμειναν στο σπίτι της οικογένειας στο Νιου Τζέρσι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γκρίνμπλατ θα παραδώσει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του στον βοηθό του Κούσνερ, τον 30χρονο Άβι Μπέρκοβιτς. Ο Μπράιαν Χουκ, ο επικεφαλής της ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, θα αναλάβει επίσης καινούριο ρόλο με αυξημένες αρμοδιότητες.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκρίνμπλατ τόνισε ότι είναι ευγνώμων που μετείχε σε μια ομάδα με σκοπό να συντάξει «ένα όραμα για την ειρήνη το οποίο έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή εκατομμυρίων Ισραηλινών, Παλαιστινίων και άλλων στην περιοχή».

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ χαρακτήρισε «πιστό και σπουδαίο φίλο και θαυμάσιο δικηγόρο» τον σύμβουλό του.

«Η αφοσίωσή του στο Ισραήλ και την αναζήτηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων δεν θα ξεχαστούν», πρόσθεσε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον Γκρίνμπλατ.

Πριν από τις αμερικανικές εκλογές του 2016, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ ήταν νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Τραμπ επί δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε όλες τις αποφάσεις του προέδρου που είχαν ως στόχο να ενισχύσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, όπως την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και της ισραηλινής κυριαρχίας επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

Ο Κούσνερ, στη δική του ανακοίνωση, σημείωσε ότι ο συνεργάτης του «έκανε καταπληκτική δουλειά, ως επικεφαλής των προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός οικονομικού και πολιτικού οράματος για μια επί μακρόν επιδιωκώμενη ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

«Το έργο του βοήθησε να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, καθώς τον εμπιστεύονται και τον σέβονται όλοι οι ηγέτες σε όλη την περιοχή. Είναι στενός φίλος και συνεργάτης και θα συνεχίσει να φέρνει μια θετική επίδραση στον κόσμο», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ