ΚΟΣΜΟΣ

Γκάφα ολκής της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας - Με ποια χώρα μπέρδεψε την Ιαπωνία

Γκάφα ολκής της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας - Με ποια χώρα μπέρδεψε την Ιαπωνία
AP Photo

Δεν ξεκίνησε με το... δεξί τις επίσημες επισκέψεις της η νέα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδιάς, Τζακίντα Άρντερν καθώς κατά την επίσκεψή της στο Τόκιο μπέρδεψε την Ιαπωνία με την... Κίνα.

«Είναι μια εξαιρετική στιγμή για τη Νέα Ζηλανδία και τη σχέση της με την Κίνα, με συγχωρείτε, με την Ιαπωνία», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο αφότου κατεύθασε στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Απέδωσε μάλιστα την γκάφα της στο τζετ λαγκ και στο ότι ταξιδεύει συνεχώς καθώς όπως μετέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Νέας Ζηλανδίας, είχε μόλις προσγειωθεί στη χώρα της Άπω Ανατολής.

Η Ιαπωνία βρίσκεται τρεις ώρες πίσω από τη Νέα Ζηλανδία, ενώ η πτήση από το Όκλαντ προς το Τόκιο διαρκεί περίπου 11 ώρες.

Η αμήχανη αυτή στιγμή ωστόσο της κα Άρντερν έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις των δυο χωρών καθώς την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του Asia Nea Zealand Foundation -ενός οργανισμού που διενεργεί έρευνες στην Ασία- σύμφωνα με την οποία εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το εάν η Νέα Ζηλανδία έχει αφήσει τη σχέση της με την Ιαπωνία να φθίνει.

Προστίθεται στην έκθεση ότι οι σχέσεις των δυο χωρών δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα τις τελευταίες δεκαετίες, την ώρα που η οικονομία της Ιαπωνίας έχει μείνει στάσιμη και η Νέα Ζηλανδία κοιτάζει προς την πλευρά της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού συνεργάτη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ