ΚΟΣΜΟΣ

Βαρυσήμαντη ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ: Τα 5 σημεία για τη λύση του Κυπριακού

Βαρυσήμαντη ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ: Τα 5 σημεία για τη λύση του Κυπριακού
AP

Με μια βαρυσήμαντη ομιλία στην 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απάντησε μόνο στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά έθεσε το πλαίσιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης από τη μια μεριά είπε το ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων. Από την άλλη, έστειλε μήνυμα ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Αν και δεν προτίθεμαι να ξεκινήσω ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δεν μου επιτρέπεται - και η αξιοπρέπεια του λαού μας υπαγορεύει να μην το κάνω - να δεχθώ τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τις τακτικές εκβιασμού και τις προσπάθειες εξαναγκασμού της πλευράς μας να διαπραγματευτεί υπό πίεση», είπε χαρακτηριστικά.

Απορρίπτοντας την κατηγορία Ερντογάν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αδιάλλακτη, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Αναρωτιέμαι: Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων η επιδίωξη να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ελεύθερο από την παρουσία στρατευμάτων κατοχής; Είναι ένδειξη αδιαλλαξίας και κακών προθέσεων να οραματίζεσαι τον τερματισμό μιας αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγυήσεων και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού συστήματος ασφάλειας, βασισμένο στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις Συνθήκες της ΕΕ;»

Τα σημεία

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε επίσης τα 5 βασικά σημεία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίλυση του Κυπριακού.

  1. Μετά τη φιλολογία εβδομάδων για αλλαγή θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης επανεπιβεβαίωσε ότι λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Ωστόσο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν εννοούν απαραίτητα το ίδιο πράγμα με τον όρο πολιτική ισότητα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μια «μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια».
  2. Ξεκαθάρισε ότι διαδικασία λύσης μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με αφετηρία τα συμφωνηθέντα στο Κραν Μοντανά. «Επιθυμώ να τονίσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αφοσίωση και στήριξή μου σε αυτή τη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά», είπε ο Κύπριος πρόεδρος.
  3. Επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή λύση δεν πρόκειται να δεχτεί λύση με εγγυήσεις τρίτων χωρών και ξένα στρατεύματα.
  4. Επισήμανε ότι δεν μπορούν να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις όσοι συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα, είπε: «Είναι δυνατόν οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα να επιτύχουν, όταν πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και πράξεις Τούρκων αξιωματούχων σηματοδοτούν σχέδια για τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, το ακατοίκητο τμήμα της Αμμοχώστου, που βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή;»
  5. Επανεπιβεβαίωσε τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να δώσει στους Τουρκοκύπριους αυτό που τους αναλογεί από τη εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. «Έχουμε επίσης διαβιβάσει την ετοιμότητά μας, πάντα στο πλαίσιο ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, να καταθέσουμε έσοδα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Τις επόμενες μέρες θα δούμε αν οι διαπραγματεύσεις μπουν σε τροχιά επανέναρξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ