ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ινδονησία: Στους 30 οι νεκροί - Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σεισμός Ινδονησία: Στους 30 οι νεκροί - Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
AP Photo

Ο ισχυρός σεισμός, ο οποίος έπληξε αυτή την εβδομάδα τις νήσους Μολούκες στο ανατολικό τμήμα της Ινδονησίας, στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους, κατά νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Εξαιτίας του σεισμού αυτού, που σημειώθηκε την Πέμπτη, «έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 156», δήλωσε ο Άγκους Ουιμπόουο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 19 νεκρούς.

Τρία παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα, τα οποία στην πλειονότητά τους έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτήρια.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS) εντόπισε το επίκεντρο του σεισμού 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αμπόν, πόλης 400.000 κατοίκων, σε σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος 27 χιλιομέτρων.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως την 9η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που υπέστησαν ζημιές από τη δόνηση. Οι Αρχές δημιούργησαν σημεία διανομής φαγητού και έστησαν σκηνές για την υποδοχή των εκτοπισμένων.

Εκατοντάδες σπίτια, γραφεία, σχολεία και δημόσιες υποδομές υπέστησαν ζημιές.

Η Ινδονησία, αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων, που δημιουργήθηκε όταν συνέκλιναν τρεις τεκτονικές πλάκες (η ινδοειρηνική, η αυστραλιανή και η ευρασιατική), βρίσκεται στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018, σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών που ακολουθήθηκε από τσουνάμι στη νήσο Κελέβη προκάλεσε τεράστια καταστροφή στην περιοχή της Παλού, αφήνοντας πίσω της 4.300 νεκρούς και αγνοούμενους. Το βράδυ του Σαββάτου, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια συλλογική προσευχή στη μνήμη της καταστροφής, έναν χρόνο μετά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ