ΚΟΣΜΟΣ

Χριστιανικό μοναστήρι στη Μοσούλη ισοπέδωσε ο ISIS

Χριστιανικό μοναστήρι στη Μοσούλη ισοπέδωσε ο ISIS

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία μετέδιδε το χριστιανικό ιδεώδες στη Μοσούλη για 1.400 χρόνια. Πλέον, δεν έχει μείνει τίποτα, καθώς οι τζιχαντιστές του ISIS το έχουν ισοπεδώσει. 

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από εμπειρογνώμονες της εταιρίας Ανάλυσης Εικόνων All Source Analysis, το μοναστήρι έχει εξαφανιστεί και είναι απίθανο να κατέρρευσε από φυσικά αίτια. Οι δορυφορικές αυτές εικόνες δείχνουν ισοπεδωμένο το 1,400 ετών χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της πόλης της Μοσούλης από τον ISIS. Το μοναστήρι του Αγίου Ηλία, επίσης γνωστό ως Ντάιρ Μαρ Ελιά, βρισκόταν στα περίχωρα της Μοσούλης που τώρα ανήκει στα χέρια του ISIS.

Συγκρίνοντας δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν και μετά το 2014, βλέπουμε τη πρώτη να δείχνει το κτήριο να στέκεται και τη δεύτερη να δείχνει μόνο μπάζα και σκόνη. Επίσης, από τις δορυφορικές εικόνες φαίνονται παράλληλες λευκές γραμμές γύρω και πάνω από την πρώην τοποθεσία του μοναστηριού, όπου ειδικοί υποψιάζονται ότι είναι γραμμές που έχει αφήσει μπουλντόζα. Τέλος, η χρονική στιγμή που συνέβη είναι πολύ ύποπτη καθώς το γεγονός έλαβε τόπο υπό την διοίκηση της περιοχής από τον ISIS.

Η Μοσούλη πέρασε στα χέρια του ISIS τον Ιούνιο του 2014 και από τις εικόνες επισημαίνεται η καταστροφή του μοναστηριού λίγους μήνες μετά, κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2014.

Παρόλο που το ISIS δεν έχει παραδεχθεί δημόσια την ευθύνη για την καταστροφή του μοναστηριού όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτή δεν θα είναι και η πρώτη φορά που καταστρέφει ιστορικό μνημείο.

Τον Αύγουστο, η ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα ανατίναξε έναν ιστορικό ναό 2,000 χρόνων στα ερείπια της Παλμύρας στην Συρία. Αυτό γίνεται γιατί η οργάνωση θεωρεί όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα είτε αυτά είναι ισλαμικά, χριστιανικά, εβραϊκά κτλ. – ειδωλολατρικά.
«Το ISIS δεν ενδιαφέρεται για την θρησκεία του καθενός η οτιδήποτε άλλο, όσο για όσους δεν κατατάσσονται με το μέρος του», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Ουάρεν (Steve Warren) , εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιχείρησης των Η.Π.Α. κατά του ISIS.

Ο Ντουράιντ Χικμάτ Τομπία (Duraid Hikmat Tobia), που ήταν σύμβουλος για ζητήματα Μειονοτήτων στην κυβέρνηση της Μοσούλης πριν την καταλάβουν οι εξτρεμιστές, δήλωσε στο CNN, ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για την τύχη της μονής από φίλους και γνωστούς του και, δυστυχώς «δεν πρόκειται να αποκατασταθεί».

Ο Αιδεσιμότατος Παύλος Θαμπίτ Χαμπίμπ, ο οποίος κάποτε ήταν επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας των Χαλδαίων στην Μοσούλη, δηλώνει συναισθηματικά πληγωμένος μετά την θρησκευτική και ιστορική απώλεια του μοναστηριού και όταν αντίκρισε τις εικόνες από τον δορυφόρο.

Ο Χαμπίμπ τώρα επιβλέπει ένα εκκλησίασμα χιλιάδων εκτοπισμένων Χαλδαίων χριστιανών που εγκατέλειψαν την Μοσούλη και βρήκαν καταφύγιο στο Ερμπίλ και τις γύρω περιοχές. «Βλέπουμε σε καθημερινή βάση ιστορικά μνημεία να καταστρέφονται» δήλωσε ο ίδιος. «Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη απώλεια, διότι δεν θα αντικατασταθεί ποτέ, το μοναστήρι χρονολογούταν γύρω στον 6ο αιώνα».

Satellite pictures suggest oldest Christian monastery in Iraq razed to ground

Emily Smith and Jennifer Z. Deaton, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ