ΚΟΣΜΟΣ

Πένθος στο Βιετνάμ για το θάνατο της Ιερής Χελώνας

Πένθος στο Βιετνάμ για το θάνατο της Ιερής Χελώνας
Getty Images/Ideal Images

Μια εξαιρετικά σπάνια γιγαντιαία χελώνα με μαλακό κέλυφος, η ύπαρξη της οποίας συνδέθηκε με τις παραδόσεις της χώρας, πέθανε στο Ανόι, την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων VNS.

Η χελώνα, γνωστή στους ντόπιους ως Cu Rua (χελώνα προπάππους), εθεάθη να επιπλέει άψυχη στη λίμνη Χο Χοάν Κιέμ, το απόγευμα της Τρίτης.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το γήρας και οι κακές καιρικές συνθήκες ευθύνονται για τον θάνατό της και συμπληρώνουν ότι το κέλυφός της θα διατηρηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βιετνάμ.

tur1

Getty Images/Ideal Images

Η χελώνα πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ 80 και 100 ετών, αναφέρει το δημοσίευμα του CNN.

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων στο Βιετνάμ εκφράζουν τη θλίψη τους μέσω ίντερνετ.

Σύμφωνα με τον λαϊκο θρύλο του Βιετνάμ, ο Λε Λόι, ήταν ένας πραγματικός αυτοκράτορας του 15ου αιώνα, ο οποίος απέκρουσε την εισβολή Κινεζικών στρατευμάτων με ένα μυθικό ξίφος. Μία μυθική χελώνα λέγεται ότι πήρε το μυθικό ξίφος μετά τη νίκη του.

Το μέρος που διαδραματίζεται ο θρύλος είναι η λίμνη Χο Χοάν Κιέμ, της οποίας το όνομα σημαίνει «η λίμνη που επέστρεψε το ξίφος». Η χελώνα Cu Rua ζούσε στη συγκεκριμένη λίμνη.

Μοναδική στο είδος της

Η μαλακού κελύφους χελώνα, λέγεται ότι ήταν μια από τις τέσσερις γνωστές του είδους Yangtze. Αυτό σημαίνει πως πλέον απομένουν άλλες τρεις χελώνες του είδους, μία που βρίσκεται σε άλλη λίμνη στο Ανόι και άλλες δύο στην Σαγκάη, σύμφωνα με το VNS.

Το 2011 η χελώνα απομακρύνθηκε από την λίμνη για τρεις μήνες και έλαβε ιατρική φροντίδα. Μόλις αποκαταστάθηκε η υγεία της γύρισε πίσω. Αυτή η θεραπεία αποκάλυψε και κάτι άλλο, πως η χελώνα ήταν γένους θηλυκού.

Η είδηση του θανάτου της συνέπεσε με μια πολιτικά ευαίσθητη χρονική στιγμή, μία μόλις ημέρα πριν από το 12ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, του κυβερνώντος κόμματος της χώρας που ξεκίνησε την Τετάρτη.

Shell shock as sacred Vietnamese turtle dies

Kevin Lui by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ