ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: 100 νεκροί και 4.000 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ιράκ: 100 νεκροί και 4.000 τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
AP Photo/Hadi Mizban

Εκατό άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και 4.000 τραυματισθεί από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Σάββατο, η ιρακινή κυβερνητική επιτροπή ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί περιλαμβάνονται μεταξύ των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Βαγδάτη και σε πολλές περιοχές του νότιου Ιράκ, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, έγινε γνωστό από ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Στο μεταξύ οι Αρχές ήραν σήμερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη, την οποία είχαν αψηφήσει οι διαδηλωτές. Η κυκλοφορία είναι σήμερα ομαλή στην ιρακινή πρωτεύουσα και δεν υπάρχουν συγκεντρώσεις στους δρόμους και τις κεντρικές πλατείες.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, ζήτησε «να ηρεμήσουν τα πνεύματα», ωστόσο οι διαδηλωτές απέρριψαν τις υποσχέσεις του για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πιο ισχυρός κληρικός της χώρας επέρριψε την ευθύνη για τη βία στους πολιτικούς που απέτυχαν να βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών και απαίτησε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Άλλος ένας πολιτικά ισχυρός κληρικός απέσυρε τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές του από το κοινοβούλιο, σε μια κίνηση που αναμένεται να «ρίξει λάδι στη φωτιά» της αναταραχής.

Στους δρόμους της Βαγδάτης συνεργείο του Reuters είδε την Παρασκευή ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας να έχουν ακροβολιστεί σε σκεπές και να ανοίγουν πυρ εναντίον του πλήθους, χτυπώντας τουλάχιστον έναν διαδηλωτή στον λαιμό.

Η έξαρση της βίας λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά την καταστολή του ένοπλου «αντάρτικου» από τη σουνιτική μουσουλμανική τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν στον νότο, «καρδιά» της σιιτικής πλειονότητας, ωστόσο εξαπλώθηκαν γρήγορα, χωρίς να υπάρχει κάποια «επίσημη» ηγεσία από οργανωμένο πολιτικό ή θρησκευτικό φορέα ή κίνημα.

Ο λαϊκιστής κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ, που ηγείται του μεγαλύτερου μπλοκ της αντιπολίτευσης στο ιρακινό κοινοβούλιο, διέταξε τους βουλευτές του να αναστείλουν τη συμμετοχή του στις εργασίες μέχρι η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί όλους τους Ιρακινούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ