ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πρόθυμο να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές το Ciudadanos

Ισπανία: Πρόθυμο να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές το Ciudadanos
Ο ηγέτης των Ciudadanos, Αλμπέρτ Ριβέρα AP Photo/Manu Fernandez

Το κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές μετά τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον κάτι τέτοιο θα άρει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ισπανία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες τέσσερις φορές μέσα σε μια τετραετία.

Ο ηγέτης των Ciudadanos, Αλμπέρτ Ριβέρα, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τώρα είχε αρνηθεί να στηρίξει τις προσπάθειες του απερχόμενου Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε συνάντηση που είχε με μέλη του κόμματός του, ο Ριβέρα είπε ότι θα προσπαθήσει «να πείσει τους Σοσιαλιστές (...) να καθίσουν μαζί μας». Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θέτει όρους και ποιοι είναι αυτοί, προκειμένου να στηρίξει τον Σάντσεθ.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δεν έχει ακόμη απαντήσει στο Ciudadanos. Μιλώντας σε ένα συνέδριο στη Γαλικία, είπε μόνο ότι «η μοναδική απαράδεκτη επιλογή είναι το πολιτικό αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται «σταθερή κυβέρνηση».

Μολονότι οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, δεν εξασφάλισαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 10ης Νοεμβρίου, φέρνουν και πάλι τους Σοσιαλιστές στην πρώτη θέση αλλά χωρίς πλειοψηφία, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε άλλο ένα αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ