ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Ταξιτζής πέφτει σε πλήθος διαδηλωτών - Σκηνές χάους

Χονγκ Κονγκ: Ταξιτζής πέφτει σε πλήθος διαδηλωτών - Σκηνές χάους
(AP Photo/Felipe Dana)

Ένας ταξιτζής έπεσε πάνω σε πλήθος διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Ο ταξιτζής δέχτηκε κατόπιν την επίθεση του οργισμένου πλήθους, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν άγρια.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα που χιλιάδες κόσμου, κρατώντας ομπρέλες, βρίσκονταν στους δρόμους. Βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει το όχημα ενός ταξιτζή, να πέφτει ξαφνικά πάνω σε μια λαοθάλασσα και στη συνέχεα να καταλήγει στη βιτρίνα ενός καταστήματος.

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ένας άντρας, ο οποίος σύμφωνα με μάρτυρες ήταν ο ταξιτζής, πεσμένο αιμόφυρτο στο έδαφος, ενώ δύο διαδηλωτές προσπαθούν να συγκρατήσουν το πλήθος.

«Δύο κοπέλες χτυπήθηκαν από το αυτοκίνητο και μία κοπέλα παγιδεύτηκε μεταξύ του οχήματος και του καταστήματος», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι το πλήθος κατάφερε να σπρώξει το όχημα και να απεγκλωβίσει την τραυματισμένη κοπέλα.

Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ο ταξιτζής δέχτηκε άγρια επίθεση από το πλήθος που τον χτυπούσε στο κεφάλι και στο σώμα, ενώ παράλληλα έσπαγαν το ταξί του. Ορισμένοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον προστατεύσουν, μέχρι να φτάσουν οι διασώστες και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, μαζί με τις τρυματισμένες γυναίκες.

Τρεις άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση.

Το περιστατικό συνέβη την ώρα που η αστυνομία προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις, υπό τη νέα νομοθεσία που απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου στις διαδηλώσεις.

Το δικαστήριο απέρριψε μια δεύτερη προσπάθεια μπλοκαρίσματος της απαγόρευσης των μασκών.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο κεντρικό Χονγκ Κονγκ το σαββατοκύριακο, αψηφώντας την απαγόρευση, φωνάζοντας ότι «το να φοράς μάσκα δεν είναι έγκλημα».

Η αστυνομία πέταξε δακρυγόνα και χτύπησε τα πλήθη, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν τούβλα και βόμβες μολότοφ στην αστυνομία. Το πλήθος λεηλάτησε κυβερνητικά γραφεία, και προκάλεσαν φθορές σε πολλές κινεζικές τράπεζες και σταθμούς μετρό σε ολόκληρη την πόλη.

Καθώς κλιμακώθηκε η βία, ένας δημοσιογράφος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RTHK του Χονγκ Κονγκ υπέστη εγκαύματα όταν χτυπήθηκε από μια μολότοφ. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο δείχνει τον άντρα τυλιγμένο στις φλόγες, αφού πήρε φωτιά το κράνος του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ