ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τρομοκρατικού κράτους στα σύνορά μας

Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τρομοκρατικού κράτους στα σύνορά μας
AP Photo

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί μία τρομοκρατική οδός ή ένα τρομοκρατικό κράτος δίπλα στα σύνορά της, όποιο κι αν είναι το κόστος», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην επικείμενη εισβολή της χώρας του στη Συρία για την πάταξη – όπως έχει διαμηνύσει η Άγκυρα – των Κούρδων τρομοκρατών.

Οι εξελίξεις στη βόρεια Συρία είναι καταιγιστικές από χθες, Δευτέρα, όταν οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν θέσεις των Κούρδων. Η είδηση έχει μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης της γείτονος, όμως, δεν υπάρχει επιβεβαίωση από επίσημα χείλη.

Ο Οκτάι δήλωσε πως η χώρα του δεν θα υπαναχωρήσει από τα σχέδιά της, για χάρη του μέλλοντος των Σύρων που θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή.

Οι τοποθετήσεις Οκτάι, έρχονται ύστερα από μία μέρα μεικτών μηνυμάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδωσε – σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή, ωστόσο αργότερα προειδοποίησε την Άγκυρα ότι εάν προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες στη Συρία θα φροντίσει να την καταστρέψει οικονομικά. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως «θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα» εάν οι επιθέσεις των Τούρκων βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Ωστόσο, η Τουρκία – μέσω Οκτάι – απέρριψε τις «απειλές» του πλανητάρχη.

Κοινό μήνυμα Δαμασκού – Μόσχας

Η Ρωσία και η Συρία εξέδωσαν, σήμερα, μία κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να επιτρέψουν στην Δαμασκό να εκκενώσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σημειώνει, ακόμη, πως οι συριακές δυνάμεις έχουν προετοιμάσει λεωφορεία για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τον καταυλισμό στο Ρουμπκάν, τονίζοντας πως θα διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά τους.

AP 19281423798571

Τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα με την Συρία/Πηγή: AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Καλούμε τις ΗΠΑ, στρατιωτικές δυνάμεις των οποίων βρίσκονται παρανόμως σε συριακό έδαφος, να αποχωρήσουν από την χώρα».

Χθες έγινε γνωστό πως οι αμερικάνικες δυνάμεις είχαν αρχίσει να αποσύρονται από τη Συρία, ωστόσο, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, σημείωσε πως δεν αποσύρονται πλήρως. Όπως είπε, περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Αντιδράσεις κατά Τραμπ

Η στάση του Αμερικανού προέδρου έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που συχνά υπερασπίζεται τον Τραμπ, απείλησε με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Κρις Βαν Χόλεν.

AP 19277484524449

Πηγή: AP Photo/Baderkhan Ahmad

Επίσης, δύο γερουσιαστές (ένας από τους Δημοκρατικούς κι ένας από τους Ρεπουμπλικάνους) από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας απαιτούν από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου.

«Η απόφαση του προέδρου να εγκαταλείψει τους συμμάχους Κούρδους στην βόρεια Συρία εν αναμονή μιας επίθεσης από την Τουρκία, είναι προδοσία και θα έχει σοβαρότατες ανθρωπιστικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες για την εθνική ασφάλεια», δήλωσαν οι γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και Κρις Μέρφι.

«Θα συνεργαστούμε με την ηγεσία της επιτροπής για να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ενώπιον της, το συντομότερο δυνατό».

Η Γερουσία, που βρίσκεται υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, έχει ήδη δείξει την διάθεσή της, να έρθει σε πολιτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Τραμπ για το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής αποχώρησης από την Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ