ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Πράσινο φως» από τη Βουλή για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Τουρκία: «Πράσινο φως» από τη Βουλή για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη βόρεια Συρία, με την Άγκυρα να ανακοινώνει σήμερα, Τρίτη, ότι έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή. Την ίδια ώρα, η τουρκική Βουλή ενέκρινε την επέκταση της εντολής για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα, να βομβαρδίζουν θέσεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ενώ πραγματοποίησαν σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την επικείμενη επίθεση.

Ο τουρκικός στρατός έπληξε τα σύνορα Συρίας-Ιράκ, καταστρέφοντας δύο γέφυρες, για να εμποδίσει τις κουρδικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών έχασαν τη ζωή τους 12 «αυτονομιστές τρομοκράτες», ένας όρος που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα μέλη του PKK.

Δίνοντας λεπτομέρειες της χθεσινοβραδινής επίθεσης, αξιωματούχος της ασφάλειας δήλωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους ήταν να αποκοπεί «πριν από την επιχείρηση στη Συρία», η διαδρομή διέλευσης μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, την οποία χρησιμοποιούν συχνά κουρδικές στρατιωτικές ομάδες.

Χθες, Δευτέρα, το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, όπως μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σημείωσε πως δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι δήλωσε ότι είναι θεμελιώδες δικαίωμα της Τουρκίας να λάβει απαραίτητα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια ενάντια «απειλών από τη Συρία.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τους τρομοκράτες στα ανατολικά του Ευφράτη και να προστατεύσει την ασφάλειά της και επιβίωσή της, ενώ εφαρμόζει μια ασφαλή ζώνη για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αξόι.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στη βορειοανατολική Συρία, μετά από την κίνηση-έκπληξη των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τουρκική εισβολή.

«Πράσινο φως» από τη Βουλή για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η τουρκική Βουλή ενέκρινε σήμερα, Τρίτη, την επέκταση της εντολής για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση τη Δευτέρα, καθώς η έγκριση που είχε δώσει η Βουλή ήταν για στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου 2018 έως τις 30 Οκτωβρίου 2019.

Με την έγκριση του ψηφίσματος από την Βουλή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Τουρκία είναι το μόνο κράτος μέλος του NATO που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Με ανακοίνωση που ανήρτησε στο twitter τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποφέρει περισσότερο από τις αιματηρές επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης και την έχει πολεμήσει εντός και εκτός συνόρων. Το υπουργείο προσθέτει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την μάχη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στα ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Δεν έχουμε πρόθεση να καταλάβουμε κανένα τμήμα της Συρίας

Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει κανένα τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά χθες το βράδυ στο CNNi.

«Το θέμα της ζώνης ασφαλείας έχει δύο στόχους. Να θωρακίσει τα σύνορα της Τουρκίας (…) και να παράσχει εδάφη για να επιστρέψουν πρόσφυγες με ασφάλεια και εθελοντικά», είπε.

Υπενθύμισε ότι στις τελευταίες δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η Τουρκία δεν κατέλαβε κανένα τμήμα της συριακής επικράτειας, ενώ τόνισε ότι μια στρατιωτική ενέργεια της Άγκυρας «δεν είναι μια ενέργεια εναντίον των Κούρδων», αλλά «μια μάχη ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που σκοτώνει και καταπιέζει τον κουρδικό λαό».

Ερωτηθείς για το αν η επανεγκατάσταση εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στη Συρία θα προκαλέσει δημογραφική αλλοίωση, ο Καλίν ανέφερε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK/PYD/YPG άλλαξαν τη δημογραφία στα ανατολικά του Ευφράτη.

Σε ερώτηση για πιθανή αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους, ο Τούρκος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία πολέμησε την τζιχαντιστική οργάνωση όταν ήταν στο απόγειο της δύναμής της.

Οκτάι: Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τρομοκρατικού κράτους στα σύνορά μας

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην επικείμενη εισβολή της χώρας του στη Συρία, τόνισε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει, σε καμία περίπτωση, να δημιουργηθεί μία τρομοκρατική οδός ή ένα τρομοκρατικό κράτος δίπλα στα σύνορά της, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Ο Οκτάι δήλωσε πως η χώρα του δεν θα υπαναχωρήσει από τα σχέδιά της, για χάρη του μέλλοντος των Σύρων που θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή.

Αναδίπλωση Τραμπ

Λίγο αφότου ο Τραμπ έδωσε… «το ελεύθερο» στην Τουρκία να πραγματοποιήσει εισβολή στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος με μια σειρά μηνυμάτων, προειδοποίησε χθες την Άγκυρα ότι εάν προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες στη Συρία θα φροντίσει να την καταστρέψει οικονομικά. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως «θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα» εάν οι επιθέσεις των Τούρκων βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Η στάση του Αμερικανού προέδρου δημιούργησε σημαντικές αντιδράσεις εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε πιο ήπιο τόνο, ο Τραμπ επανήλθε σήμερα, απορρίπτοντας ότι εγκατέλειψε τους Κούρδους, τους συμμάχους τους στην καταπολέμηση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Παράλληλα, εξήρε την Τουρκία ως εμπορικό εταίρο.

Χθες, Δευτέρα, τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από δύο θέσεις στην Ταλ Αμπιάντ και στη Ρας αλ Αιν. Ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε, ωστόσο, πως δεν αποσύρονται πλήρως τα στρατεύματα και σημείωσε ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.

«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

«Πισώπλατη μαχαιριά» η κίνηση Τραμπ

Την ίδια ώρα, οι Κουρδικές δυνάμεις κατήγγειλαν την μεγάλη πολιτική μετατόπιση των ΗΠΑ ως «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο Μουσταφά Μπαλί των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική συγκέντρωση στα σύνορα μαζί με πληροφορίες σχετικά με την περαιτέρω κινητοποίηση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων ανταρτών, υποδεικνύουν ότι «επίκειται επίθεση».

Ο Κούρδος αξιωματούχος Badran Jia Kurd δήλωσε ότι οι Κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία μπορούν να ανοίξουν συνομιλίες με τη Δαμασκό και τη Ρωσία.

Κοινό μήνυμα Δαμασκού – Μόσχας

Η Ρωσία και η Συρία εξέδωσαν, σήμερα, μία κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να επιτρέψουν στην Δαμασκό να εκκενώσει τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σημειώνει, ακόμη, πως οι συριακές δυνάμεις έχουν προετοιμάσει λεωφορεία για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τον καταυλισμό στο Ρουμπκάν, τονίζοντας πως θα διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά τους.

Αναλυτές προειδοποιούν: Ο ISIS μπορεί να «αναγεννηθεί»

Αναλυτές προειδοποιούν πως ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία οδηγήσει στην επανεμφάνιση του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Μια στρατιωτική επιχείρηση θα ακυρώσει «χρόνια μαχών» εναντίον του ΙΚ, προειδοποίησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Aν και το «χαλιφάτο» έχει εξαλειφθεί, το ΙΚ έχει μετατραπεί πλέον σε μια οργάνωση που δρα μυστικά και διαθέτει πυρήνες εν υπνώσει οι οποίοι εξακολουθούν να απειλούν ότι θα εξαπολύσουν αιματηρές επιθέσεις.

«Το ΙΚ αποτελεί πάντα απειλή η οποία μπορεί να επανεμφανιστεί, αν οι SDF δουν την προσοχή τους και τους πόρους τους να στρέφονται αλλού (…) προς μία μάχη εναντίον της Τουρκίας», εξηγεί ο Σαμ Χέλερ του International Crisis Group.

«Η μάχη ενάντια στο ΙΚ δεν έχει ολοκληρωθεί», τονίζει από την πλευρά του ο Άμπντελ Καρίμ Όμαρ, ανώτερος αξιωματούχος αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις της κουρδικής κυβέρνησης.

«Υπάρχουν κάποιοι πυρήνες εν υπνώσει στις περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα», προειδοποιεί.

Μια τουρκική επέμβαση θα απειλήσει, επίσης, τις φυλακές και τους καταυλισμούς που διαχειρίζονται οι Κούρδοι και στις οποίες βρίσκονται πολλοί τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους, προειδοποίησαν επίσης οι SDF, που ανησυχούν ότι θα χάσουν τον έλεγχό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ