ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πέντε αντάρτες υπουργοί απειλούν τον Τζόνσον με παραίτηση αν δεν «κλειδώσει» συμφωνία

Brexit: Πέντε αντάρτες υπουργοί απειλούν τον Τζόνσον με παραίτηση αν δεν «κλειδώσει» συμφωνία
AP Photo/Markus Schreiber)

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με νέα ανταρσία στους κόλπους της κυβέρνησής του και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, των Συντηρητικών.

Ο λόγος αυτής της ανταρσίας αποδίδεται στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο εντείνεται η ανησυχία πως η χώρα οδεύει σε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με μία ομάδα τουλάχιστον πέντε υπουργών να θεωρείται ότι θα παραιτηθεί ομαδικά, σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα The Times.

Η υπουργός Πολιτισμού, Νίκι Μόργκαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζούλιαν Σμιθ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ και ο Γενικός Εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, εκτιμάται πως σκοπεύουν να παραιτηθούν, κατά τις πληροφορίες του ίδιου δημοσιεύματος.

Στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε εξάλλου -υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στην εφημερίδα- ότι «πολύ μεγάλος αριθμός» μελών του κοινοβουλίου που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις επίσης θα παραιτηθεί, εάν η χώρα φανεί πως οδεύει στο λεγόμενο no-deal Brexit.

«Η κυβέρνηση ορίζει τη στρατηγική, όχι αξιωματούχοι που δεν έχουν εκλεγεί. Εάν αυτό που βλέπουμε αποτελεί προσπάθεια να γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτύχει», τόνισε άλλος υπουργός -που επίσης δεν κατονομάζεται- στην εφημερίδα, αναφερόμενος στον κορυφαίο σύμβουλο της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντόμινικ Κάμινγκς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ