ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να τερματίσει την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να τερματίσει την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία
AP Photo/Francisco Seco

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αξιώνει τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία, πριν λίγη ώρα, διαμηνύοντας ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μία ζώνη ασφαλείας».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Χθες Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε με την Τζιχάν Άχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Η ιδέα είναι να φανεί ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διότι είναι βασικοί εταίροι στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι θα περάσουν αυτά τα μηνύματα απευθείας στις τουρκικές αρχές», εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτες του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ