ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευση εξαγωγής όπλων σε Τουρκία από Βερολίνο και Παρίσι - Πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο

Απαγόρευση εξαγωγής όπλων σε Τουρκία από Βερολίνο και Παρίσι - Πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο
Ugur Can/DHA via AP

Σκληραίνει την στάση της η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία στον απόηχο της εισβολής στη Συρία, με τις εξελίξεις να τοποθετούνται ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους σχετικούς με το θέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να καταλήξει σε απόφαση εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν και θα έφερνε τις σχέσεις της Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε δυσχερή θέση. Οι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισαν ότι η απόφαση θα μπορούσε να παρθεί στη σύνοδο κορυφής της 17ης Οκτωβρίου.

Πάντως, η Γερμανία δια του υπουργού της των Εξωτερικών, Χάικο Μάας δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί η εβδομαδιαία εφημερίδα «Bild Am Sonntag» φαίνεται ότι έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή.

Σε αυτές τονίζει ότι θα απαγορευτούν οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι το Βερολίνο εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αλλά και η Γαλλία αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής», διευκρινίζουν σε κοινή ανακοίνωση τα δύο υπουργεία. «Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή».

Η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

Μαίνονται οι μάχες - Μεγαλώνει ο αριθμός θυμάτων και εκτοπισμένων

Σφοδρές εξακολουθούν να είναι για τέταρτη μέρα οι συγκρούσεις που διεξάγονται στην περιοχή της Ροτζάβα στη βόρεια Συρία μεταξύ του τουρκικού στρατού και των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Ο έλεγχος της πόλης Ρας αλ Αϊν ανακοινώθηκε από υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο ότι πέρασε στην πλευρά των ανταρτών της Συρίας που πολεμούν με την υποστήριξη της Τουρκίας, ωστόσο αυτό διαψεύστηκε από αξιωματούχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ο οποίος διασαφήνισε ότι οι μάχες μαίνονται στην πόλη αυτή και ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, όμως ανακοινώθηκε σήμερα από τους αντάρτες της Συρίας που υποστηίζονται από την Άγκυρα ότι απεκόπη ο δρόμος 712 που συνδέει τις συριακές πόλεις, Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, η κατάληψη των οποίων αποτελεί κεντρικό στόχο των Τούρκων.

Η είδηση αυτή δεν σχολιάστηκε από το αντιμαχόμενο στρατόπεδο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που δρουν υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Την ίδια ώρα, όμως δεν έχουν σταματημό τα κύματα των εκτοπισμένων, με περισσότερους από 191.000 ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Μόλις χθες, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων την Τετάρτη έφθανε στις περίπου 100.000.

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 30 άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Σε κλοιό πιθανών κυρώσεων η Τουρκία και από ΗΠΑ

Η επιχειρησιακή στρατηγική της Τουρκίας, πάντως, ενδέχεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις μετά το περιστατικό που συνέβη χθες Παρασκευή και το οποίο είχε στο επίκεντρο πυρά με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι Αμερικανοί στρατιωτικοί στη βόρεια Συρία.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως το φυλάκιο του αμερικανικού στρατού δεν στοχοθετήθηκε και πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι καμία αμερικανική βάση δεν θα πληγεί αλλά και το γεγονός ότι τα πυρά δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον δεν δείχνει διατεθειμένη να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπε στο Πεντάγωνο πως η Τουρκία έχει ενημερωθεί για τις αμερικανικές θέσεις στη Συρία και πως η Αμερική διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κατάρτιση «πολύ σημαντικών» νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι έχουν ειδοποιηθεί τραπεζικά ιδρύματα.

Σε μια έμμεση απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε ότι θα ανταποδώσει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της εξαιτίας των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία».

Παρέμβαση Πούτιν

Από την πλευρά της, η Μόσχα έβαλε φρένο στο προσχέδιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συνέταξαν οι ΗΠΑ και το οποίο περιείχε κοινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία ζητείτο από την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία.

Αρχικά το προσχέδιο ψηφίσματος ζητούσε από την Άγκυρα απλά να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας και να αφήσει τα στρατιωτικά μέσα. Το κείμενο όμως τροποποιήθηκε προς το αυστηρότερο κατόπιν παρατηρήσεων από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ωστόσο, σήμερα και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Συρία πρέπει να ελευθερωθεί από την ξένη στρατιωτική παρουσία κι αυτό αφορά όλες τις χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ