ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία για το «διαζύγιο» E.E. και Βρετανία

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία για το «διαζύγιο» E.E. και Βρετανία
(AP Photo/Alastair Grant)

Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κοντά σε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν στο Bloomberg ότι ενδέχεται να υπάρχουν εξελίξεις ακόμη και σήμερα το βράδυ.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι εν λόγω αξιωματούχοι προειδοποιούν πως οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και ενδέχεται να υπάρξουν διαφωνίες μέχρι τα μεσάνυχτα, που είναι και το deadline.

«Στόχος είναι να παρουσιαστεί ένα προσχέδιο στις εθνικές αντιπροσωπείες την Τετάρτη το πρωί» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η στερλίνα… εκτοξεύτηκε, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η συμφωνία θα πρέπει στη συνέχεια να λάβει το «πράσινο φως» από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαπραγματευτές καταλήγουν σε συμφωνία για Brexit. Η συμφωνία της Τερέζα Μέι, όμως, δεν είχε καταφέρει να πείσει τους Βρετανούς νομοθέτες που την μπλόκαραν σε ψηφοφορία.

Υπάρχει, λοιπόν, ενδεχόμενο η συμφωνία του Τζόνσον να έχει την ίδια μοίρα, ιδιαίτερα εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει κάνει υποχωρήσεις που θα προκαλέσουν την οργή του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας.

Άλλος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Associated Press, δήλωσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως μια θετική κατάληξη είναι ακόμη πιθανή.

Υπογράμμισε, όμως, πως αρκετά «σύνθετα τεχνικά ζητήματα» δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Στη διαδικτυακή της έκδοση, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αναφέρει πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει προχωρήσει σε μεγάλες υποχωρήσεις για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ