ΚΟΣΜΟΣ

Η «μάζα»: Ο περίεργος οργανισμός που έχει… 720 φύλα και μπορεί να αυτοϊαθεί

Η «μάζα»: Ο περίεργος οργανισμός που έχει… 720 φύλα και μπορεί να αυτοϊαθεί
TWITTER / @zoodeparis

Ο ζωολογικός κήπος του Παρισιού παρουσίασε μια γλιτσερή μούχλα, υπό το παρατσούκλι « η μάζα», που είναι ένας κιτρινωπός, μονοκύτταρος οργανισμός, που μοιάζει με μύκητα, αλλά συμπεριφέρεται σαν κανονικό ζώο.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, το νεότερο έκθεμα του παρισινού ζωολογικού κήπου, χρησιμοποιείται σε επιστημονικά πειράματα και δεν έχει στόμα, ούτε στομάχι, ούτε μάτια, αλλά μπορεί ακόμη κι έτσι να εντοπίζει τροφή και να την αφομοιώνει.

Η επιστημονική ονομασία αυτής της γλοιώδους μούχλας είναι Physarum polycephalum. Το ζώο διαθέτει περίπου 720 φύλα, μπορεί να μετακινείται χωρίς πόδια αλλά και να γιατρεύεται μέσα σε μόλις δύο λεπτά, εάν κοπεί στα δύο.

«Η μάζα είναι ένας έμβιος οργανισμός που ανήκει στα μυστήρια της φύσης», σημειώνει ο Μπρουνό Νταβίντ, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, στο οποίο ανήκει ο ζωολογικός κήπος.

«Μας εκπλήσσει διότι, αν και δεν έχει εγκέφαλο, είναι ικανό να μαθαίνει… κι αν συνενώσεις δύο μάζες, τότε αυτά που η πρώτη έχει μάθει μπορεί να τα μεταδίδει στη δεύτερη», πρόσθεσε ο Νταβίντ.

Η «μάζα» ονομάστηκε από μια ταινία τρόμου και επιστημονικής φαντασίας του 1958, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Στιβ Μακουίν. Στην ταινία η... κακή «Μάζα» κατάπινε τα πάντα στο πέρασμά της, σε μια μικρή πόλη της Πενσιλβάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ