ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Δεν είναι κατάπαυση του πυρός, σταματάμε την επιχείρηση για 120 ώρες

Τσαβούσογλου: Δεν είναι κατάπαυση του πυρός, σταματάμε την επιχείρηση για 120 ώρες
(AP Photo/Akin Celiktas)

«Δεν είναι κατάπαυση του πυρός»: αυτό δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από τις δηλώσεις Πενς. 

«Θα σταματήσουμε την επιχείρηση για 120 ώρες για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες» είπε ο Τσαβούσογλου, και συμπλήρωσε: «Η επιχείρηση θα σταματήσει μόνο εάν τηρηθούν όλοι οι όροι».

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η «ασφαλής ζώνη» θα πρέπει να φτάνει περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως συμφώνησαν με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ