ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη σύσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία για τις εκλογές

Κρίσιμη σύσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία για τις εκλογές
AP Photo/Boris Grdanoski

Πολιτικές εξελίξεις αναμένονται και σήμερα στην Βόρεια Μακεδονία, όπου συνεδριάζουν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων για να μπορέσουν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ύστερα και το από το ευρωπαϊκό «όχι» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας), λαμβάνουν μέρος όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της γείτονος ώστε να αποφασιστεί μία κοινή γραμμή σχετικά με τη διενέργεια των εκλογών.

Σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει υπέρ της διεξαγωγής τους, ενώ η κυβέρνηση σημειώνει πως ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη θέλησή του μετά τις σημαντικές εξελίξεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας.

Η αντιπολίτευση έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να «τιμωρήσουν» την κυβέρνηση, η οποία, όπως τονίζει, απέτυχε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια». Τόνισε, επίσης, πως η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται μία καινούργια αρχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε βέτο στο ευρωπαϊκό μέλλον τόσο της Β.Μακεδονίας, όσο και της Αλβανίας, με τον Ζόραν Ζάεφ να αντιδρά εντόνως, σημειώνοντας πως η χώρα του έκανε όλα όσα όφειλε για να πάρει το πολυπόθητο «ναι».

«Οι Βρυξέλλες μας αδίκησαν», τόνισε ο Ζάεφ και έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος της ΕΕ».

Μιλώντας για τις εκλογές, τόνισε πως θα είναι δίκαιες και δημοκρατικές και σημείωσε πως θα συζητήσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς προτού μιλήσει για ημερομηνίες διεξαγωγής τους.

«Μαζί θα αποφασίσουμε», σημείωσε.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μιτσόσκι, εμφανίστηκε βέβαιος πως θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.

Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση την διεξαγωγή τους χωρίς τη συμφωνία για μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Πρέπει απλώς θα το σεβαστείτε», σημείωσε ο ίδιος και ζήτησε τη σύσταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό.

Ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι, σχολιάζοντας τις εκλογές έκανε λόγο για την καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα. «Πρέπει να βρούμε μία καινούργια πρόταση για τους πολίτες».

Έκρινε την απόφαση των Βρυξελλών «δυσμενή», ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στην απόγνωση. Πρέπει να επικεντρωθούμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσις, είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ