ΚΟΣΜΟΣ

Πήραν το νόμο στα χέρια τους οι εργαζόμενοι

Πήραν το νόμο στα χέρια τους οι εργαζόμενοι

Οι εικόνες με τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Air France/KLM να φυγαδεύονται ημίγυμνα και ανήμπορα μετά από την άγρια επίθεση εξαγριωμένων εργαζομένων έκαναν το γύρο του κόσμου και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο αλλά και την κοινή γνώμη της Γαλλίας.

Περίπου 100 εργαζόμενοι του ομίλου κατέφυγαν στη λύση της αυτοδικίας: Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν έως το χώρο όπου συνεδρίαζαν τα μέλη του Δ.Σ της εταιρείας. Επιτέθηκαν σε δύο μεγαλοστελέχη του ομίλου, τον διευθυντή της εταιρείας, Ορλί Πιερ Πλισονιέ και τον υποδιευθυντή του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού, Ξαβιέ Μπροσέτα, οι οποίοι μετά βίας γλίτωσαν το λιντσάρισμα.

RTS33Q5

Αφορμή στάθηκε το δρομολογούμενο σχέδιο της διεύθυνσης για περικοπή 2.900 θέσεων εργασίας. Σχέδιο που στοχεύει στην οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας που έχει υποστεί πλήγμα από τον ανταγωνισμό των εταιρειών χαμηλού κόστους.

RTS31UU

Την παραδειγματική τιμωρία των δραστών ζήτησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς: «Αυτές είναι πράξεις κακοποιών. Η βία είναι μη αποδεκτή. Πρέπει να υπάρξουν σοβαρές ποινές», τόνισε χαρακτηριστικά.

RTS33PH

Ο Βαλς έκανε έκκληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων ενώ επαναβεβαίωσε τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης στη διοίκηση της Air France και στην προσπάθειά της για οικονομική εξυγίανση του ομίλου.

Από την πλευρά της και σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της ήδη τεταμένης κατάστασης, η διοίκηση της Air France ανακοίνωσε τη διάθεσή της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ