ΚΟΣΜΟΣ

Η σύλληψη στενού συνεργάτη του Μπαγκντάντι αποτέλεσε την αρχή του τέλους του

Η σύλληψη στενού συνεργάτη του Μπαγκντάντι αποτέλεσε την αρχή του τέλους του
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo/Khalid Mohammed

Ο ηγέτης-φάντασμα του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι άφησε την τελευταία του πνοή χθες, Κυριακή, ύστερα από χρόνια κυνηγητού. Οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ιράκ επιχειρούσαν να εντοπίσουν την ακριβή του θέση για μεγάλο διάστημα και τον Φεβρουάριο του 2018 οι ιρανικές δυνάμεις βρήκαν την άκρη του νήματος. Συνέλαβαν και απέσπασαν πληροφορίες από έναν εκ των στενότερων συνεργατών του τρομοκράτη, γεγονός που αποτέλεσε την αρχή του τέλους του.

Η πηγή αποκάλυψε πώς κατάφερνε ο αλ Μπαγκντάντι να παραμένει ασύλληπτος τόσα χρόνια, όπως γνωστοποίησαν στο Reuters δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας.

Ο Μπαγκντάντι συναντούσε τα πρωτοπαλίκαρά του στα πιο ευφάνταστα μέρη. Οι κρίσιμες συναντήσεις τους ενίοτε λάμβαναν χώρα σε φορτηγάκια γεμάτα φρούτα για να μην γίνουν αντιληπτοί, ανέφερε ο Ισμαέλ αλ Εθαουί, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές που με τη σειρά τους τον παρέδωσαν στις ιρανικές δυνάμεις.

«Ο Εθαουί έδωσε σημαντικές πληροφορίες που βοήθησαν τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ να βρουν τα χαμένα κομμάτια του παζλ των κινήσεων του Μπαγκντάντι και να εντοπίσουν τα μέρη στα οποία συνήθιζε να κρύβεται», ανέφερε μία από τις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων.

«Μας έδωσε τα στοιχεία πέντε ανδρών, οι οποίοι θα συναντούσαν τον Μπαγκντάντι στη Συρία και τις διάφορες τοποθεσίες που χρησιμοποιούσαν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως ο τρομοκράτης πέθανε «τρέμοντας και κλαίγοντας» κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων στο Ιντλίμπ. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ενημέρωσε πως ο ηγέτης του ISIS πέθανε μαζί με τρία από τα παιδιά του όταν ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του.

Επί των ημερών του, ο Μπαγκντάντι είχε οδηγήσει τους μαχητές του σε σειρά από επαίσχυντες πράξεις, μεταξύ των οποίων μαζικές σφαγές και αποκεφαλισμούς. Ήταν, επίσης, υπεύθυνος για τις αιματηρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές του ISIS σε πέντε ηπείρους.

AP 19300167940158

Πηγή: AP Photo/Militant video

Η κρίσιμη καμπή

Η σύλληψη υπόπτων όπως ο Εθαουί αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας στον εντοπισμό του Μπαγκντάντι.

Ο εν λόγω ύποπτος, ο οποίος έχει διδακτορικό στις Ισλαμικές Επιστήμες, θεωρούνταν από τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες ως ένας από τους πέντε στενότερους συνεργάτες του αρχιτρομοκράτη. Εντάχθηκε στην αλ Κάιντα το 2006, συνελήφθη από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2008 και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια.

Ο Μπαγκντάντι του είχε αναθέσει πόστα-«κλειδιά», όπως η επιλογή των διοικητών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Το 2017, όταν η δυναμική του ISIS άρχισε να φθίνει, ο Εθαουί το έσκασε στη Συρία μαζί με την σύζυγό του.

Σε κοινή τους επιχείρηση δυνάμεις ΗΠΑ, Τουρκίας και Ιράκ συνέλαβαν φέτος ανώτερα στελέχη του ISIS, που έδωσαν, επίσης, σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον διαβόητο τρομοκράτη.

«Μας έδωσαν όλες τις τοποθεσίες συνάντησης με τον Μπαγκντάντι στη Συρία και αποφασίσαμε να στήσουμε μία συντονισμένη επιχείρηση με τη CIA για την ανάπτυξη περισσοτέρων δυνάμεων στην περιοχή», τόνισε ένας εκ των αξιωματούχων.

«Στα μέσα του 2019 καταφέραμε να επικεντρωθούμε στο Ιντλίμπ. Ο Μπαγκντάντι μετακινούνταν από χωριό σε χωριό με την οικογένεια και τους στενούς συνεργάτες του», συμπλήρωσε.

Πληροφοριοδότες στη Συρία κατάφερναν να εντοπίσουν το κρησφύγετό του. Η CIA παρακολουθούσε μήνες το σημείο και πριν από δύο ημέρες ο τρομοκράτης ξεκίνησε να μετακινείται προς άλλη περιοχή.

21046936

Πηγή: EPA/AL FURQAN ISIS MEDIA WING HANDOUT

Εχθροί εντός συνόρων



Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν προφυλασσόταν μόνο από τις απειλές του εξωτερικού, αλλά είχε να αντιμετωπίσει και εγχώρια προβλήματα. Η ομάδα Χαγιάτ Ταχίρ αλ Σαμ, πρωτύτερα γνωστή ως Μέτωπο αλ Νούσρα, έκανε τη δική της έρευνα για τον εντοπισμό του ηγέτη του ISIS στην περιοχή.

Το Μέτωπο αλ Νούσρα και το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ήταν εχθροί και πολεμούσαν σε αντίθετα στρατόπεδα στον πόλεμο της Συρίας.

Η Χαγιάτ Ταχίρ αλ Σαμ κατάφερε να αιχμαλωτίσει στον Αμπού Σουλεϊμάν αλ Καλιντί, έναν ακόμη στενό συνεργάτη του Μπαγκντάντι, ο οποίος μάλιστα εμφανιζόταν στο τελευταίο βίντεο-μήνυμα του τρομοκράτη.

Πηγές αναφέρουν πως η ομάδα μοιράστηκε τις πληροφορίες που του απέσπασε με ξένες μυστικές υπηρεσίες, γεγονός που βοήθησε έτι περισσότερο στον εντοπισμό του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ενδεχομένως ο Μπαγκντάντι να πίστευε ότι η Ιντλίμπ θα ήταν ιδανικό μέρος για να κρυφτεί καθώς ο ISIS είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το Ιράκ και τη Συρία. Στόχος του ήταν να επιβιώσει και όχι να αναδιοργανώσει την ομάδα, η παρουσία του όμως στην περιοχή ενδεχομένως γινόταν πόλος έλξης για περισσότερους τζιχαντιστές από τους εν υπνώσει πυρήνες του ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ