ΚΟΣΜΟΣ

Ωμότητες συμμάχων του Ερντογάν εναντίον αιχμαλώτων Σύρων στρατιωτών

Ωμότητες συμμάχων του Ερντογάν εναντίον αιχμαλώτων Σύρων στρατιωτών
AP Photo/Baderkhan Ahmad

Είκοσι μέρες μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής στη Συρία, το αίμα συνεχίζει να ρέει.

Παρά τις συμφωνίες για εκεχειρία στο επίπεδο κορυφής, στο πραγματικό πεδίο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως έχει συμβεί πολλές φορές μέχρι στιγμής στα οχτώ χρόνια του συριακού εμφυλίου, είτε οι συμφωνίες ακυρώνονται στην πράξη είτε τα εμπλεκόμενα μέρη επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος όπου οι συμφωνίες έχουν ασάφειες.

Άσαντ εναντίον Ερντογάν

Το καινούργιο στοιχείο στην πολυπαραγοντική συριακή σύγκρουση είναι οι αιματηρές μάχες του στρατού του Άσαντ με τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους ισλαμιστές συμμάχους τους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον έξι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες. Έχει σημασία ότι οι πέντε σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού, πράγμα που «δείχνει» τον τουρκικό στρατό. Τα αιματηρά περιστατικά συνέβησαν έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια κοντά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Είναι οι πρώτες μάχες κυβερνητικών δυνάμεων με τον τουρκικό στρατό ύστερα από τη συμφωνία για την αποχώρηση SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, από τη ζώνη ασφαλείας.

Πριν λίγο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των SDF. Επιπλέον, η ρωσική πλευρά διέψευσε ότι δυνάμεις της δέχτηκαν πυρά από το τουρκικό πυροβολικό παρά το ότι κυκλοφορούν βίντεο που πιστοποιούν το αντίθετο. Κουρδικές πηγές κάνουν αναφορές για τραυματισμούς μελών της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Ωμότητες

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ό ο έκτος Σύρος στρατιώτης εκτελέστηκε από τους αντάρτες όντας αιχμάλωτος. Το Al-Arabiya μετέδωσε ότι 14 Σύροι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κοντά στο Τελ-Τάμερ. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στ social media δείχνουν τους τζιχαντιστές-σύμμαχους του Ερντογάν να κάνουν βασανιστήρια και να κακομεταχειρίζονται αιχμαλώτους Σύρους στρατιώτες. Είναι ενδεικτικό ότι τα βίντεο κυκλοφόρησαν από τους ίδιους τους αντάρτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες

Οι ΗΠΑ ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 500 Αμερικανοί στρατιώτες σε συνεργασία με τις SDF έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές του Ντέιρ Αλ Ζορ στα ανατολικά της Συρίας. Ήδη οι αμερικάνικες δυνάμεις που επανήλθαν στη Συρία αφού είχαν περάσει στο Ιράκ, κάνουν περιπολίες στην περιοχή των πετρελαιοπηγών.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ έστειλε σαφή μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, δηλώνοντας ότι: «Στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο ISIS την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους. Θα αντιδράσουμε με συντριπτική στρατιωτική ισχύ σε οποιαδήποτε οργάνωση απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεών μας.»

Σε ερώτηση εάν η αμερικανική στρατιωτική αποστολή συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση οποιασδήποτε πρόσβασης στις πετρελαιοπηγές στις ρωσικές ή τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ο Έσπερ απάντησε: «Εν συντομία, η απάντηση είναι «ναι»». Ο κ. Έσπερ προσέθεσε ότι: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι SDF θα έχουν πρόσβαση σε πόρους για να περιφρουρούν αυτές τις φυλακές, να εξοπλίζουν τις δυνάμεις τους, για να μας βοηθήσουν να εκτελέσουμε την αποστολή εναντίον του ISIS.»

Δηλαδή οι ΗΠΑ δηλώνουν ακόμα παρούσες στη Συρίας κι επιδιώκουν να διατηρήσουν ζωντανές τις SDF που έχουν αποδυναμωθεί μετά την τουρκική εισβολή.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι νεκρός και ο νέος αρχηγός του ISIS, διάδοχος του Αλ Μπαγκντάντι.

Διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή εισαγγελία στη Γερμανία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο πρώην μελών των συριακών μυστικών υπηρεσιών, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η απόφαση αυτή της γερμανικής δικαιοσύνης ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη στον κόσμο δίκη Σύρων αξιωματούχων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν υπό το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2020.

Οι δύο άνδρες, που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ ως οι Ανουάρ Ράσλαν και Εγιάντ αλ-Γκαρίμπ, συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο, ενώ ένας τρίτος ύποπτος, επίσης Σύρος, συνελήφθη την ίδια ημέρα στη Γαλλία. Οι δύο συλληφθέντες στη Γερμανία κατηγορούνται ότι διέπραξαν βασανιστήρια.

Ο Ανουάρ Ρασλάν ήταν διευθυντής της φυλακής αυτής όπου, σύμφωνα με την εισαγγελία, «τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι» υπέστησαν βασανιστήρια από τα τέλη Απριλίου 2011 έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2012. «Τουλάχιστον 58 άνθρωποι πέθαναν λόγω της κακοποίησης» την οποία υπέστησαν. Πρώην στέλεχος των συριακών γενικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ανουάρ Ρασλάν λιποτάκτησε από το καθεστώς Άσαντ το 2012 και έφθασε ως πρόσφυγας στη Γερμανία το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ