ΚΟΣΜΟΣ

Κυνηγοί φαντασμάτων αποκαλύπτουν τον μεγαλύτερό τους φόβο και… δεν έχει σχέση με φαντάσματα

Κυνηγοί φαντασμάτων αποκαλύπτουν τον μεγαλύτερό τους φόβο και… δεν έχει σχέση με φαντάσματα
Pixabay

Ο David Schrader βρίσκεται στους σκοτεινούς διαδρόμους του πιο στοιχειωμένου σπιτιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι περασμένα μεσάνυχτα και οι κυνηγοί φαντασμάτων του ψάχνουν ένα μοχθηρό πνεύμα που στοιχειώνει το οίκημα του 19ου αιώνα. Ο «Yankee Jim» το έχει καταλάβει και τρομοκρατεί όποιον επιχειρεί να το προσεγγίσει.

Τα παλιά σκαλοπάτια του σπιτιού τρίζουν, αντικείμενα αιωρούνται στα δωμάτια και μία παράξενη αίσθηση διαπερνά όσους έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόσο παράξενο χώρο.

Ο Schrader προχωρά στο σκοτάδι και αισθάνεται πως κάποιος ή… κάτι παρακολουθεί την κάθε του κίνηση. Την ίδια αίσθηση έχει και η Cindy Kaza, η φυσικός της ομάδας του.

«Δεν θέλω να είμαι εδώ», ψιθυρίζει η Kaza.

«Εάν προσπαθείς να επηρεάσεις τη Cindy, πρέπει να σταματήσεις», φωνάζει ο Schrader. «Δεν έχεις καμία επιρροή πάνω της», συνεχίζει, προφανώς απευθυνόμενος στον αόρατο ένοικο του σπιτιού.

Τότε, ο άνδρας σωριάζεται στο έδαφος. «Κάτι με έσπρωξε», λέει στους υπόλοιπους με μία έκφραση κατάπληξης. Αλλά, δεν τον έχει αγγίξει κανείς. «Είναι τρελό», αναφωνεί.

Τι είναι πιο τρομακτικό από τα φαντάσματα;

Οι παραπάνω σκηνές είναι μέρος του νέου βίντεο που γύρισε ο διάσημος κυνηγός φαντασμάτων για την εκπομπή του «The Holzer Files», που επιχειρεί να ανακαλύψει τα σκοτεινά μυστήρια των στοιχειωμένων σπιτιών.

Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για μέρος της καθημερινότητας του εδώ και 13 χρόνια. Ο ερευνητής του ανεξήγητου έχει μπερδέματα με σκοτεινές οντότητες, έχει ακούσει απόκοσμες φωνές και έχει επισκεφτεί τα περισσότερα στοιχειωμένα σπίτια ανά τον κόσμο.

Κάθε μέρα είναι Χάλουουιν για τον Schrader, ο οποίος έχει εμπνεύσει αμέτρητους ανθρώπους να ξεκινήσουν τις αναζητήσεις φαντασμάτων.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα αιτήματα που δέχεται είναι να διηγηθεί μερικές ιστορίες μυστηρίου. Το CNNi, όμως, ρώτησε, τόσο τον ίδιο όσο και άλλα μέλη της ομάδας του, ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους.

Και η απάντηση δεν είχε καμία σχέση με μεταφυσικά πλάσματα, όπως ο «Yankee Jim».

Οι άνθρωποι, όπως είπαν, τους φοβίζουν περισσότερο από τα πνεύματα. Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του τομέα είναι ότι κρύβει πολλούς… απτούς κινδύνους: Ψυχικά ασθενείς που επιτίθενται στους ερευνητές, άτομα που στήνουν υπερφυσικές συναντήσεις, αλλά και ληστές που βάζουν στο στόχαστρο ομάδες εξερεύνησης και τις «χτυπούν» σε σκοτεινά και εγκαταλελειμμένα κτήρια.

«Οι ζωντανοί είναι πολύ τρομακτικότεροι από οτιδήποτε μεταφυσικό με το οποίο έχω έρθει σε επαφή», δηλώνει ο Schrader.

Βέβαια, υπάρχει ακόμη ένας κίνδυνος: η ανία.

Στις περισσότερες από τις αποστολές της ομάδας δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Για την ακρίβεια, στο 80% των περιπτώσεων οι καταγγελίες που δέχονται έχουν να κάνουν με δομικά προβλήματα των κτηρίων.

«Υπάρχει κάτι εκεί έξω και δεν ξέρουμε τι είναι», δηλώνει, ωστόσο, η Elaine Davison, ερευνήτρια από το Όρεγκον.

Γιατί να κάνεις αυτή τη δουλειά;

Ένα εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί να ασχοληθεί κάποιος με το κυνήγι φαντασμάτων; Οι περισσότεροι ερευνητές έχουν βρει την απάντηση στα παιδικά τους χρόνια.

Ο Schrader, παραδείγματος χάριν, δεχόταν επισκέψεις από τη νεκρή γιαγιά του όταν ήταν παιδί. Η απάντηση για τους περισσότερους όμως είναι απλή: θέλω να βρω αποδείξεις για τη μετά θάνατον ζωή.

Αυτό που θέλουν τα φαντάσματα είναι συχνά αυτό που θέλουν οι άνθρωποι. Να αναγνωριστεί η ταυτότητα, η ύπαρξη και η σημασία τους, λέει ο Schrader και θυμάται ένα φάντασμα που καταδυνάστευε μία οικογένεια έως ότου η ομάδα του ανακάλυψε ποια ήταν. Το πλάσμα εξαφανίστηκε αμέσως μόλις κρέμασαν ένα πορτρέτο του στο σπίτι.

«Όλες αυτές οι ψυχές έχουν μία ιστορία που πρέπει να ειπωθεί, έχουν ξεχαστεί», δηλώνει ο ερευνητής, τονίζει, όμως, πως ένας από τους κύριους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι κυνηγοί είναι η ασφάλεια.

Για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των πλευρών, έχουν γραφτεί μερικοί απαράβατοι κανόνες.

Κανόνας πρώτος: Οι άνθρωποι είναι παράξενοι

Ο Jason Hawes ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της… «παραφυσικής αναγέννησης» που ξεκίνησε το 2004. Η εκπομπή του «Ghost Hunters» είχε καταγράψει σε βίντεο μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές σκηνές σε στοιχειωμένα σπίτια: πλάσματα να τρέχουν σε σκοτεινούς διαδρόμους, αντικείμενα να κινούνται από κάποια άγνωστη δύναμη, επιθέσεις σε κάμεραμαν…

Ο Hawes επιστρέφει στην τηλεόραση φέτος με την σειρά «Ghost Nation», η οποία θα επιχειρήσει να λύσει υποθέσεις που δεν είχαν καταφέρει προκάτοχοί του.

Η πρώτη του επαφή με την μεταφυσική διάσταση ήταν όταν είδε μία γυναίκα να εξασκείται στο Ρέικι, μία εναλλακτική μορφή ίασης.

«Με τρομάζουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών», λέει στο αμερικάνικο δίκτυο. «Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι στην άλλη πλευρά της πόρτας. Δεν φοβάμαι τους νεκρούς. Φοβάμαι τους ζωντανούς», σημειώνει, απηχώντας τους φόβους κι άλλων συναδέλφων του.

Κάποτε, όπως θυμήθηκε, μία κυρία είχε καλέσει την ομάδα του στο σπίτι της. Προσφέρθηκε να τους φτιάξει τσάι, πήγε στην κουζίνα και λίγο αργότερα μπήκε στο δωμάτιο που ήταν κρατώντας ένα τηγάνι και απειλώντας τους. Θεωρούσε ότι είχαν εισβάλει στο σπίτι της. Σε μία άλλη περίπτωση, είχαν πάει σε ένα σπίτι που θεωρούσαν ότι ήταν εγκαταλελειμμένο για να ανακαλύψουν ότι το είχαν καταλάβει χρήστες ναρκωτικών.

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο είδος απειλής. Μερικές φορές άτομα που ακούνε παράξενες, δαιμονικές φωνές δεν είναι αντιμέτωπα με κάποια μεταφυσικό κίνδυνο, αλλά ψυχικά προβλήματα. Για αυτό τον λόγο ο Hawes έχει εντάξει έναν ψυχολόγο στην ομάδα του.

«Πρέπει να είσαι πάντα σε επιφυλακή», προειδοποιεί.

Κανόνας δεύτερος: Ένα φάντασμα δεν θα σε σκοτώσει, αλλά αυτό… θα το κάνει

Πλην των φαντασμάτων υπάρχουν κι άλλοι υπερφυσικοί κίνδυνοι που ο κόσμος δεν έχει καν διανοηθεί, αναφέρει η Davison. Όπως αποκαλύπτει, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τομέα όταν ένας νεκρός συγγενής της την επισκέφτηκε ένα βράδυ και τη φίλησε στο μάγουλο.

Αυτή η εμπειρία δεν την τρόμαξε, αλλά την τρομάζουν αυτά με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη στις έρευνες: τοξική σκόνη και τρωκτικά που μεταφέρουν κάθε είδους ασθένεια.

Ορισμένοι κυνηγοί αρρωσταίνουν, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός κάμεραμαν ο οποίος έπεσε από μία παγωμένη στέγη την ώρα που προσπαθούσε να στήσει την κάμερά του. Ένας άλλος, έπαθε ηλεκτροπληξία από ένα καλώδιο που κρεμόταν.

«Κάθε χρόνο, ερευνητές του παραφυσικού σκοτώνονται», λέει η Davison, ενώ ο Schrader σημειώνει ότι οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται πόσες είναι οι απειλές στα σκοτεινά δωμάτια στα οποία μπαίνουν.

Κανόνας τρίτος: Μην πειράζετε τους νεκρούς

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν πρέπει, σε καμία απολύτως περίπτωση, οι ερευνητές να πειράζουν τα πνεύματα.

Σε ορισμένες τηλεοπτικές σειρές, οι οικοδεσπότες συνηθίζουν να προσβάλουν τα άγνωστα πλάσματα και να τα προκαλούν να εμφανιστούν.

Ο Schrader έκανε αυτό το λάθος στο διαβόητο Whaley House του Σαν Ντιέγκο, που θεωρείται… hotspot φαντασμάτων. Προκάλεσε το πλάσμα που τρόμαξε τη φυσικό της ομάδας και το πλήρωσε.

«Μου έδειξε ότι δεν κάνω εγώ κουμάντο. Με έριξε κάτω».

Και η Davison αντιτίθεται σε οποιαδήποτε πρόκληση στα πνεύματα. «Είναι κακό, ανόητο και σκληρό», λέει και συμπληρώνει πως μπορεί να τα βάζεις με «μία 98χρονη γυναίκα. Θα ήθελες να το κάνει κάποιος αυτό στη γιαγιά σας;»

Κανόνας τέταρτος: Τρέξτε

Υπάρχουν ορισμένα πνεύματα τα οποία δεν θέλουν να τα ενοχλούν και είναι έτοιμα να κάνουν τη ζωή μας πολύ δύσκολη, λένε οι κυνηγοί.

Εάν τυχόν βρεθείτε στα διάβα τους, τότε πρέπει να κάνετε το εξής: Τρέξτε, μην ντραπείτε να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια.

«Τρέξτε. Πάρτε μαθήματα από τις ταινίες», συμβουλεύει ο Glynn Washington, παρουσιαστής της δημοφιλούς ραδιοφωνικής εκπομπής «Spooked».

Ο Washington βρέθηκε μπροστά σε έναν εξορκισμό όταν ήταν έφηβος και τονίζει πως η οικογένειά τους ήταν πάντοτε… στοιχειωμένη.

«Μην νομίζετε ότι θα γίνετε ήρωες. Δεν θα γίνετε».

Ακόμη και οι πλέον έμπειροι ερευνητές στον τομέα ακολουθούν κατά γράμμα αυτόν τον κανόνα.

Η Davison και η ομάδα της βρίσκονταν κάποτε σε ένα σπίτι στο Όρεγκον όπου είχαν δολοφονηθεί αρκετά άτομα. Περπατούσαν στις μύτες για να μην κάνουν θόρυβο και μύριζαν συνεχώς κάτι παράξενο.

Ένα μέλος της ομάδας άνοιξε το «Spirit Box», μια ηλεκτρονική συσκευή που «πιάνει» παράξενες συχνότητες και δίνει τη δυνατότητα στα πνεύματα να επικοινωνήσουν, για να μπορέσουν να αντιληφθούν τι κρυβόταν στο σπίτι. Δεν άκουσαν τίποτα, όμως. Όταν ξαναέπαιξαν το μήνυμα που κατέγραψαν άκουσαν μία φωνή να τους φωνάζει: «Βγείτε έξω».

Τότε, όπως λέει η Davison, η ομάδα έφυγε αμέσως. Μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζει από πού προήλθε η φωνή και δεν έχει προσπαθήσει να ξαναπάει στο σπίτι.

Ghost hunters say this is their biggest fear. And it has nothing to do with ghosts, by John Blake, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ