ΚΟΣΜΟΣ

Κρατούμενος αποφυλακίζεται αλλά αρνείται να φύγει από το Γκουαντάναμο!

Κρατούμενος αποφυλακίζεται αλλά αρνείται να φύγει από το Γκουαντάναμο!
Getty Images

Έκανε δεκάδες απεργίες πείνας και προσπάθησε πολλές φορές να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας για να δικαιωθεί. Και τελικά, έπειτα από 14 χρόνια έφτασε η στιγμή της αποφυλάκισής του από το Γκουαντάναμο. Αλλά πλέον, αρνείται να τις εγκαταλείψει...

Τρεις κρατούμενοι στις περιβόητες φυλακές που βρίσκονται στην αμερικανική βάση στην Κούβα, αποφυλακίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο εξ αυτών ευχαριστούν το Θεό για τη δυνατότητα που τους έδωσε φύγουν από το Γκουαντάναμο και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους. Ο τρίτος, ωστόσο, αρνείται πεισματικά.

Σύμφωνα με το CNN, ο Mohammad Ali Abdullah Bwazir, ο οποίος είχε φυλακιστεί για πιθανή σχέση του με τους Ταλιμπάν, εκνέυρισε ακόμα και τον δικηγόρο του για την απόφασή του να παραμείνει στις φυλακές.

«Το να πας σε μια χώρα που δεν γνωρίζεις κανέναν είναι όντως δύσκολο. Αλλά δεν γίνεται να αρνείσαι την ελευθερία σου. Για σας και για εμένα η συγκεκριμένη χώρα θα ήταν ιδανική για να κάνουμε διακοπές και να πιούμε ένα ποτό», δήλωσε στη Daily News ο Βραζιλιάνος δικηγόρος, Τζον Τσάντλερ, ο οποίος απέφυγε να αποκαλύψει τη χώρα στην οποία επρόκειτο να εγκατασταθεί ο πελάτης του.

Βασική προϋπόθεση για να αποφυλακιστεί ο υεμενίτικης καταγωγής 35χρονος Bwazir ήταν να μετακομίσει σε χώρα που δεν έχει συγγενείς και φίλους κάτι που όπως αποδείχθηκε τον τρόμαξε πολύ. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ζήτησε από τον δικηγόρο του να τον περιγράψει στα μίντια ως Brooks "Brooksy" Hatlen, τον χαρακτήρα της ταινίας Shawshank Redemption (Η τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ), που αυτοκτόνησε μην μπορώντας να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη φυλακή...

Gitmo prisoner declines transfer out of prison

Jamie Crawford National Security Producer by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ