ΚΟΣΜΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ενέκρινε την ανέγερση ινδουιστικού ναού σε διαφιλονικούμενη περιοχή

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ενέκρινε την ανέγερση ινδουιστικού ναού σε διαφιλονικούμενη περιοχή
AP Photo

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε να επιτραπεί η ανέγερση ενός ινδουιστικού ναού σε μία διαφιλονικούμενη περιοχή, που διεκδικείται από ινδουιστές και μουσουλμάνους. 

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ μιας οργάνωσης ινδουιστών που είχε αποταθεί στο όργανο, μετά από πολύχρονη διαμάχη. Πλέον αναμένεται να κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο θρησκευτικών ομάδων.

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την ανέγερση ινδουιστικού ναού σε μια τοποθεσία στην πόλη Αϊόντχα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, πρόταση υπέρ της οποίας τάσσεται εδώ και χρόνια το κυβερνών ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Για να μπορέσει να εξάγει ένα τελικό συμπέρασμα σχετικά με την κυριότητα της περιοχή, το Ανώτατο Δικαστήριο ανάγνωσε αρχαία έγραφα, ένα κείμενο 500 ετών από τα ημερολόγιο αυτοκρατορία της μογγολικής αυτοκρατορίας, ταξιδιωτικά σχόλια μεσαιωνικών εμπόρων, αλλά και έρευνες και αρχαιολογικά στοιχεία από την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Το Δικαστήριο αποφάσισε λοιπόν να δοθεί ο χώρος αυτός – έκτασης περίπου ίσης με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου – σε μια από τις οργανώσεις ινδουιστών που τη διεκδικούσαν.

Η ετυμηγορία θεωρείται πολιτική νίκη για τον Μόντι, ο οποίος στις φετινές εκλογές εξασφάλισε και δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Την ίδια ώρα, όμως, στις περιοχές γύρω από το Αϊόντχα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο η αστυνομική παρουσία και οι Αρχές καλούν όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, φοβούμενες πως θα ξεσπάσουν επεισόδια, αναφέρει το CNNi.

AP 19313241618604

Πηγή: AP Photo/Channi Anand

ΔΗΜΟΦΙΛΗ