ΚΟΣΜΟΣ

Το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφασίζει για τη Σένγκεν

Το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφασίζει για τη Σένγκεν
Emin Menguarslan/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Η επεξεργασία του σχεδίου διετούς αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν από την Κομισιόν, ξεκινά σήμερα και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μετά το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, που διεξήχθη χθες στο Άμστερνταμ και στο οποίο συζητήθηκε το σχέδιο της διετούς αναστολής, το Κολέγιο των Επιτρόπων συνεδριάζει σήμερα. Μεταξύ άλλων, καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο απομόνωσης της χώρας μας, εξαιτίας της αδυναμίας να ελέγξει αποτελεσματικά τα σύνορά της και κατ' επέκταση να περιορίσει τις προσφυγικές ροές, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επίσημα.

Όπως αναφέρθηκε στο Άμστερνταμ, η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της Ζώνης Σένγκεν και στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι προθέσεις της Κομισιόν επιβεβαιώθηκαν χθες με τις δηλώσεις της Νατάσα Μπερτό, αρμόδιας για θέματα μετανάστευσης.

Ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Ν. Μπερτό απάντησε τα εξής:

«Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν.

«Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», τόνισε χαρακτηριστικά η Μπερτό.

Εξάλλου, αναφερόμενη σε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, η Μπερτό επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι το Πακιστάν και το Μαρόκο δε συνεργάζονται με την Ελλάδα για την επιστροφή των μεταναστών, η Ν. Μπερτό ανέφερε ότι όσον αφορά το Πακιστάν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της τα οποία η Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει. Όσον αφορά το Μαρόκο, η Επιτροπή βρισκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τοπικές Αρχές για να καταλήξει σε συμφωνία επανεισδοχής με τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ