ΚΟΣΜΟΣ

Σαχόζ Χασάν: Ο Ερντογάν επιδιώκει τη μόνιμη κατοχή εδαφών της Συρίας

Σαχόζ Χασάν: Ο Ερντογάν επιδιώκει τη μόνιμη κατοχή εδαφών της Συρίας

Ο  Σαχόζ Χασάν, συμπρόεδρος του PYD, βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.

Το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας) είναι το μεγαλύτερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας και συνδέεται με την πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού). Η Άγκυρα κατηγορεί το PYD ότι είναι το «συριακό PKK», κάτι που το ίδιο το κόμμα το αρνείται, επιμένοντας στην αυτονομία του.

Ο κ. Χασάν συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενημερώνοντάς τους εκτενώς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία. Το PYD είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Οι στόχοι του Ερντογάν

Σε briefing που έκανε στα γραφεία του PYD στην Αθήνα, ο Σαχόζ Χασάν είπε ότι ο στόχος του Ερντογάν είναι η μόνιμη κατοχή εδαφών της Συρίας, στην περιοχή της Ροτζάβα. Έχει ανακοινώσει άλλωστε ότι θέλει να μεταφέρει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή που έχει καταλάβει. Εξαιτίας της τουρκικής εισβολής 300.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί.

Το πιο ανησυχητικό, κατά τον κ. Χασάν, είναι ότι ο πολιτισμένος κόσμος δεν αντιδρά στη διακηρυγμένη πρόθεση του Ερντογάν να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση και δημογραφική αλλοίωση της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα εξετάσει τα σχέδιο που του παρουσίασε ο Ερντογάν.

Ο κ. Σαχόζ είπε ακόμα ότι στο Αφρίν ήδη υλοποιείται το σχέδιο αντικατάστασης του κουρδικού πληθυσμού. Το Αφρίν είχε καταληφθεί πέρσι από τον τουρκικό στρατό.

Συνεχίζεται ο πόλεμος

Παρά την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) από τη ζώνη ασφαλείας, ο τουρκικός στρατός και οι τζιζαντιστές σύμμαχοί του συνεχίζουν τις επιθέσεις από ξηράς και αέρος. Οι εισβολείς έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, όπως η χρήση βομβών λευκού φωσφόρου και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων.

Το PYD ζητάει από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ώστε να περιφρουρηθεί η εκεχειρία. Ζητάει επίσης την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των SDF.

Η προοπτική

«Σε καμιά περίπτωση δεν επιδιώκουμε την αλλαγή των συνόρων της Συρίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Διεκδικούμε μια δημοκρατική, πολυεθνική και ανεξίθρησκη Συρία», τόνισε ο κ. Σαχόζ. Το PYD θεωρεί ότι η επίλυση του κουρδικού αποτελεί κλειδί για το συνολικό εκδημοκρατισμό της Συρίας. Η πρόσφατη συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ αφορά μόνο τη φύλαξη των συνόρων και την αντίσταση στην τουρκική εισβολή, αφήνοντας ανεπηρέαστη τη Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση στο Βορειοανατολική Συρία. Ο Σαχόζ Χασάν πρόσθεσε ότι το καθεστώς Άααντ είναι αντιδημοκρατικό και μονοεθνικό. Πρέπει να αλλάξει, δεχόμενο τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών καθώς και την αυτοδιοίκηση της Ροτζάβα.

Τέλος υπογράμμισε ότι η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να φύγουν οι εισβολείς από όλα τα συριακά εδάφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ